Legătura dintre diabetul matern și riscul de apariție a CHD la sugari

Sursă foto: http://www.wholepost.com
Boala cardiacă congenitală (CHD) este cea mai frecventă malformație întâlnită la naștere. Chiar și cu progrese remarcabile în îngrijire, aceasta rămâne principala cauză a deceselor la nou-născuți.
CHD este rezultatul unei interacțiuni între factorii genetici și non-genetici sau “factorii de mediu” care acționează asupra fătului. În timp ce contribuabilii genetici au devenit din ce în ce mai definitorii, factorii de mediu sunt un aspect important de investigație. Unul dintre acești factori de mediu este hiperglicemia maternă.
“Multe studii epidemiologice au demonstrat o corelație puternică între diabetul matern și riscul crescut de CHD la copiii născuți de mamele afectate. Mulți factori, inclusiv tipul de diabet, alte influențe de mediu și, eventual, anumite predispoziții genetice pot influența care subtipuri CHD sunt susceptibile de a se dezvolta”, spune dr. Garg de la Centrului de Cercetare Cardiovasculară din cadrul Institutului de Cercetare al Spitalului Nationwide pentru Copii.
De exemplu, diabetul de tip 1 și 2 sunt legate de dezvoltarea anumitor subtipuri CHD. Bebelușii născuți de mamele cu diabet zaharat de tip 1 au prezentat un risc mai mare de a dezvolta malformații conotrunculare și defecte septale atrioventriculare. Cei născuți de mamele cu diabet zaharat de tip 2 au avut cel mai mare risc de malformații obstructive ale tractului de ieșire al ventriculului stâng și heterodimelor. Ambele tipuri de diabet zaharat matern au crescut, de asemenea, riscul altor tipuri de CHD la sugari, incluzând malformații obstructive ale tractului de ieșire din ventriculul drept și defectele atriale și septale ventriculare, deși la niveluri mai scăzute. De asemenea, durerea maternă înainte de concepție și în primul trimestru este asociată cu embriopatia diabetică la nivelul fătului, care afectează inima, vasele mari și tubul neural. Când diabetul maternal se dezvoltă în a doua jumătate a sarcinii, este asociat cu macrozomia fetală, cardiomiopatia, creșterea incidenței complicațiilor perinatale și a mortalității.
Sursă: https://www.news-medical.net/news