Legătura neașteptată între depresie și riscul de accident vascular cerebral la persoanele în vârstă

Spread the love
Sursă foto: https://nomadnoms.co

Conform unui studiu realizat de cercetătorii de la Universitatea din Miami School of Medicine, simptomele de depresie pot crește riscul de accident vascular cerebral în rândul persoanelor în vârstă. Depresia este o tulburare mentală, caracterizată de tristeţe persistentă şi de pierderea interesului pentru activităţile de care te bucuri în mod normal, însoţite de o incapacitate de a desfăşura activităţi zilnice, timp de cel puţin două săptămâni.

În cadrul experimentului, cercetătorii au recrutat  aproximativ 1100 de persoane care locuiesc în New York, cu o vârstă medie de 70 și care nu au suferit niciodată un accident vascular cerebral. La începutul studiului, participanții au completat un chestionar destinat măsurării simptomelor depresiei, cum ar fi senzația de tristețe. Pe baza răspunsurilor, paricipanții la studiu au primit un scor de depresie cuprins între 0 și 60, scorurile peste 16 fiind considerate “ridicate”.

Subiecții au fost urmăriți timp de 14 ani, iar în această perioadă, aproximativ 100 dintre ei au suferit un accident vascular cerebral. Cei care au raportat simptome crescute ale depresiei au avut un risc cu 75% mai mare de a suferi un accident vascular cerebral ischemic, cel mai frecvent tip de accident vascular cerebral, decât cei fără simptome de depresie.   

Cu toate acestea, este important de reținut că studiul a găsit doar o asociere și nu poate dovedi că depresia provoacă accidente vasculare cerebrale. Vor fi necesare cercetări mai complexe pentru a înțelege modul în care simptomele depresiei pot afecta sistemul cardiovascular și pot crește riscul de accident vascular cerebral.

Sursă: https://www.livescience.com

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *