Fumătorii care suferă de melanom au mai puține șanse de supraviețuire

Spread the love
Sursă foto: https://www.thewave.co.uk

Conform unui studiu publicat recent în revista online Cancer Research, pacienții care suferă de melanom (o formă gravă de cancer de piele) cu antecedente de fumat, prezintă cu 40% mai puține șanse de supraviețuire, decât cei care nu au fumat niciodată. Cercetătorii sugerează că fumatul poate afecta răspunsul imun împotriva melanomului și reduce semnificativ rata de supraviețuire.

Aceste noi descoperiri oferă un alt motiv pentru care oamenii ar trebui să încerce să renunțe la fumat, în special cei care au fost diagnosticați cu melanom malign, cea mai periculoasă formă de cancer de piele. Dat fiind faptul că există o rată redusă de supraviețuire pentru fumătorii din grupul cu cei mai mulți indicatori ai celulelor imune, cercetătorii consideră că fumatul ar putea afecta modul în care organismele fumătorilor luptă cu celulele cancerigene de melanom.

Oamenii de știință susțin că studiul lor a constatat doar o asociere între fumat și șansele de supraviețuire ale unui pacient care suferă de melanom, însă nu s-a putut determina în mod cert că fumatul a cauzat scăderea ratei de supraviețuire.

„Sistemul imunitar este ca o orchestră, cu multiple instrumente. Această cercetare sugerează că fumatul ar putea perturba felul în care funcționează organismul”, a afirmat dr. Julia Newton-Bishop de la Universitatea din Leeds.   

Rezultatul studiului arată că fumătorii ar putea să dezvolte un răspuns imun pentru a distruge melanomul, dar nu este la fel de eficient ca a celor nefumători. Cu alte cuvinte, acesta poate fi și motivul pentru care rata de supraviețuire este mai scăzută în rândul fumătorilor.

Sursă: https://medicalxpress.com

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *