Durerile în zona lombară pot fi un indicator al diabetului zaharat

Spread the love
Sursă foto: http://www.firstmed.ae

Diabetul zaharat reprezintă un sindrom caracterizat prin valori crescute ale concentrației glucozei în sânge (hiperglicemie) și dezechilibrarea metabolismului. Hormonul numit insulină permite celulelor corpului să folosească glucoza ca sursă de energie. Cand secreția de insulină este insuficientă, sau când insulina nu-și îndeplinește rolul în organism, afecțiunea se numește diabet zaharat.

Oamenii de știință de la University of Sydney au descoperit că pacienții cu diabet au un risc cu 35% mai ridicat de a se confrunta cu dureri în zona lombară şi cu 24% de a prezenta dureri de gât, decât cei care nu suferă de această boală.

„Am observat că diabetul şi durerile de spate şi gât par cumva să fie asociate. Nu putem spune cum, dar aceste descoperiri pot conduce la realizarea a mai multe studii”, a precizat dr. Manuela Ferreira din cadrul University of Sidney.

Rezultatele cercetării de față au arătat că diabetul de tip II şi durerea în zona lombară au o legătură strânsă cu obezitatea şi lipsa activităţii fizice. Analizele asociate studiului pot fi adăugate cu succes la setul de dovezi care arată că activitatea fizică joacă un rol fundamental în menţinerea sănătăţii. De asemenea, cercetătorii au arătat şi că medicamentele pentru diabet pot influenţa nivelul de intensitate al durerilor, prin efectul lor asupra nivelurilor de glucide din sânge.

“Cred că este cazul să investim mai multe resurse pentru a investiga relațiile dintre aceste dureri și diabetul zaharat. Poate că modificarea intervențiilor de tratament pentru diabet ar putea reduce incidența durerilor de spate și invers”, a completat dr. Ferreira.

Sursă: https://medicalxpress.com

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *