Sângele artificial, un pas important în medicină

Spread the love
Sursă foto: https://www.gildshire.com
Sursă foto: https://www.gildshire.com

 

Într-un studiu publicat recent, o echipă de cercetători de la Universitatea din Bristol au anunțat că au creat o tehnică care coaxează celulele stem pentru a produce celule roșii din sânge într-un cadru de laborator.

În prezent, echipa nu poate produce mai mult de 50.000 de celule roșii din sânge într-un singur loc, iar asta este prea puțin pentru o transfuzie. De exemplu, un sac de sânge conține circa un miliard de celule sanguine. Cu toate acestea, cercetătorii consideră că realizarea este un pas important în direcția creării unui flux nelimitat de sânge pentru pacienți. Sângele artificial are aplicaţii în chirurgie, pentru că în timpul operaţiilor se pierde foarte mult sânge, dar şi în cazul unor accidente, când este nevoie de o cantitate mare de sânge pentru un timp scurt.

“Există o provocare în materie de bioinginerie. Hemeritrina este unică, se mai găseşte în câteva bacterii, dar în rest în foarte puţine organisme. Când mă gândeam foarte serios la cercetarea substitutelor de sânge, mi s-a părut o idee interesantă, ştiind despre acea proteină că refuză să reacţioneze cu agenţii de stres căreia hemoglobina îi cade pradă în termeni de milisecunde”, a declarat dr. David Anstee de Universitatea din Bristol.

Chiar dacă cercetătorii ar fi capabili să creeze sânge pe o scară suficient de mare pentru a fi utilizat în scopuri medicale, sângele creat în laborator ar fi mult mai scump decât cel din donații. Din acest motiv, este probabil să fie produs numai pentru persoanele cu tipuri de sânge extrem de rare și nu va înlocui nevoia de donare de sânge.

 

Sursă: https://www.medicaldaily.com/scientists-create-red-blood-cells-lab-using-stem-cells-moving-us-closer-414416

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *