Ce nu știai despre clonarea celulelor umane

Spread the love
Sursă foto: https://sylvacap.com
Sursă foto: https://sylvacap.com

 

Clonarea celulelor umane este o tehnologie care are potențialul de a vindeca multe boli și de a furniza o sursă de țesuturi și organe potrivite pentru un transplant.

Potrivit cercetătorilor, o tehnologie de clonare dezvoltată pentru celulele mamifere și umane reprezintă transferul nuclear al celulelor somatice (SCNT). SCNT este o metodă de clonare a celulelor umane care poate fi utilizată pentru a crea celule stem embrionare personalizate.

Celulele stem embrionare sunt nemuritoare și se pot dezvolta în orice tip de celulă adultă, chiar și după câteva luni. Aceste celule au fost utilizate în terapii potențiale pentru bolile de inimă, Parkinson și cancer. Prin transferarea ADN-ului celulei adulte într-o celulă stem embrionară, este posibil să se creeze o linie de celule embrionare nemuritoare, care să poată să se dezvolte în orice tip de celulă adultă, identică genetic cu structura celulară a donatorului.

Cu alte cuvinte, metoda de clonare se bazează pe faptul că factorii citoplasmatici în ovocitele mature, pot reinițializa identitatea nucleului celular adult transplantat într-o stare embrionară. La om, de exemplu, un obstacol major în realizarea succesului SCNT care conduce la celule stem embrionare este faptul că embrionii umani SCNT nu reușesc să progreseze dincolo de etapa celor opt celule. Cu toate acestea, îmtr-un studiu recent, oamenii de știință au raportat o procedură SCNT de succes, prin modificarea protocolului pentru o biologie specifică a ovocitelor umane. Au derivat mai multe linii de celule stem embrionare umane de la acești embrioni clonați a căror ADN a fost o potrivire exactă cu celula adultă care a donat ADN-ul.

 

Sursă: https://www.news-medical.net/life-sciences/Cloning-Human-Cells.aspx

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *