Compusul care poate inhiba activitatea genei responsabilă de boala inflamatorie intestinală

Spread the love
Sursă foto: https://qa1.rheumatologyadvisor.com

Persoanele care suferă de boala inflamatorie intestinală (IBD) se confruntă cu episoade frecvente de durere abdominală, diaree și, în cazuri severe, hemoragii rectale. Tratamentele standard urmăresc suprimarea directă a inflamației, dar mulți pacienți continuă să aibă simptome care le afectează viața cotidiană.

Cercetătorii de la Universitatea de Medicină St. Louis au găsit un compus care poate trata IBD fără a viza direct inflamația. Compusul se concentrează pe activitatea unei gene legate de coagularea sângelui. Totodată, ei au descoperit că gena a fost implicată în producerea inflamației intestinale.

Peste un milion de persoane din SUA suferă de boala Crohn și colită ulcerativă. Ambele afecțiuni sunt marcate de inflamație în diferite părți ale tractului gastro-intestinal. Acestea sunt în mod obișnuit tratate cu medicamente antiinflamatoare generale, cum ar fi corticosteroizii. În cazurile mai severe, oamenilor li se administrează supresoare imune mai puternice, cum ar fi inhibitorii TNF, care neutralizează o proteină imună. Pentru a găsi genele care joacă un rol important  în IBD, oamenii de știință au analizat 1800 de biopsii intestinale din 14 seturi de date IBD independente, disponibile public. 

Analiza a arătat că un grup de gene legate de coagularea sângelui este activat la persoanele cu IBD. În urma cercetării, oamenii de știință au remarcat o genă numită SERPINE-1. S-a descoperit că această genă a fost prezentă în părțile inflamate ale intestinului la pacienții cu IBD.  În cadrul experimentului, șoarecii care prezentau simptome ale IBD au fost tratați cu un compus numit MDI-2268, care a blocat activitatea proteinei.   

Sursă: https://medicalxpress.com

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *