Iată care este rolul morții celulare și de ce este atât de importantă pentru organism!

Spread the love
Sursă foto: https://www.findatopdoc.com

Potrivit cercetătorilor, moartea celulară este vitală pentru sănătatea oraganismului uman. În lipsa acesteia, am putea dezvolta boli autoimune sau diverse tipuri de cancer. Recent, cercetătorii au descoperit o nouă funcție a unei molecule de semnalizare. 

Cu ani în urmă, cercetătorii au descoperit receptori pe suprafețele celulelor numite “receptori morți”. Aceste molecule ar trimite celulele într-o cascadă de reacții celulare care se încheie cu moartea acestora. Ulterior, au fost descoperite trei molecule care conțin anumite zone care au interacționat direct cu receptorii morții celulare și au ajutat la transmiterea mesajului. Aceste molecule s-au dovedit atât de esențiale, încât fără ele, șoarecii au murit foarte devreme. 

S-a constatat că dintre cele trei molecule (RIPK1, FADD și TRADD), TRADD a fost mai puțin esenţială. Fără FADD, șoarecii au murit în uter, iar fără RIPK1, șoarecii au murit la scurt timp după naștere.

Cercetătorii au arătat că TRADD are o funcție dublă. În celulele care nu au proteina RIPK1, prezența a două copii ale genei TRADD, sau nici o copie a acesteia, nu ar duce la moartea celulelor. Pe de altă parte, atunci când numai o copie a genei TRADD a fost prezentă în celulele lipsite de RIPK1, celulele au avut tendința de a opri semnalul morții celulare și de a promova supraviețuirea celulară.

Lucrarea aruncă o nouă lumină asupra reglementării morții celulare și a supraviețuirii. În anumite contexte, cum ar fi în celulele care au expresie RIPK1 în mod natural scăzută, TRADD ar putea conduce moartea celulară sau ar putea favoriza supraviețuirea.

Sursă: https://www.sciencedaily.com

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *