Plantele modificate genetic, mai eficiente decât un filtru de aer

Foarte mulți oameni utilizează filtre de aer care au rolul de a ține la distanță alergenii și particulele de praf, dar unii compuși periculoși sunt prea mici pentru a fi blocați de aceste filtre. Moleculele mici cum ar fi cloroformul, care este prezent în cantități mici în apa clorinată, sau benzenul, care este o componentă a benzinei, se acumulează atunci când facem duș sau fierbem apă. Atât expunerea la benzen cât și la cloroform au fost legate de apariția cancerului.
Cercetătorii de la Universitatea din Washington au modificat genetic o plantă comună, numită Iederă, pentru a indepărta cloroformul și benzenul din aerul din jurul său. Plantele modificate exprimă o proteină, numită 2E1, care transformă acești compuși în molecule pe care plantele le pot folosi apoi pentru a-și susține propria creștere. Echipa a decis să utilizeze o proteină numită citocrom P450 2E1, care este prezentă la toate mamiferele, inclusiv la oameni. În corpul nostru, 2E1 transformă benzenul într-o substantă numită fenol și cloroformul în dioxid de carbon și ioni de clor.
Oamenii de știință au creat o versiune sintetică a proteinei, pe care au introdus-o ulterior în frunzele de Iederă, astfel încât, fiecare celulă a plantei a exprimat proteina. Pe urmă, aceștia și-au dorit să observe în ce măsură plantele modificate gentic ar putea elimina poluanții din aer, în comparație cu plantele care nu au suferit nicio modificare. Pentru a testa eficacitatea lor, aceștia au pus ambele tipuri de plante în tuburi de sticlă, apoi au adăugat fie benzen, fie gaz cloroform în fiecare tub.
Rezultatele au demonstrat că la plantele nemodificate, concentrația gazului nu s-a modificat în timp, însă la plantele modificate genetic, concentrația de cloroform scăzut cu 82% după doar trei zile. Concentrația de benzen a scăzut, de asemenea, cu aproximativ 75%.
Sursă: https://www.sciencedaily.com