Dieta japoneză pentru o viața mai lungă

Spread the love
Sursă foto: www.omofon.com
Sursă foto: www.omofon.com

Japonia are una dintre cele mai longevive populaţii din lume, cu o speranţă de viaţă de 85 de ani. Locuitorii Ţării Soarelui Răsare nu doar că trăiasc mai mult decât media mondială dar au şi o viaţă socială activă până la adânci bătrâneţe. Cum reuşesc acest lucru? Ei bine, iată câteva secrete pentru o viaţă de calitate în stil japonez:

  1. Mâncaţi cât mai multe legume. Pentru japonezi, baza meselor zilnice o reprezintă o combinaţie de orez, legume şi peşte slab, asezonată din belşug cu alge marine şi sos de soia, un aport binevenit de minerale şi vitamine.
  2. Hrana, gătită în cât mai variate feluri.  La foc iute, la abur, în apă clocotită, pe grătar sau, mai bine, prin metoda gătirii lente ori slow cooking, cum se numeşte în ţarile occidentale. Felul principal pe masa japonezilor îl reprezintă supa, preparată, cum altfel, din peşte şi legume variate.
  3. Beţi cât mai mult ceai. Ceaiul este bătura preferată a Japoniei mai ales ceaiul verde, care conţine mai mulţi antioxidanţi decât cafeaua atât de iubită în restul lumii. Iar antioxidanţii, vă reamintim, sunt responsabili de aspectul tânăr şi sănătos al pielii.
  4. Hrană cât mai proaspătă şi de sezon! În pieţele japoneze, marfa se vinde în câteva ore iar produsele nu trebuie să stea pe tarabe mai mult de o jumătate de zi.
  5. Şi ultimul sfat: porţii mici în farfurie. Japonezii cred că trebuie să-ţi umpli doar 80% din capacitatea stomacului. Pe scurt, să fii aprope sătul! Şi pentru ca acest lucru să devină un obicei de viaţă, eticheta japoneză impune să foloseşti farfurii de mici dimensiuni atunci când te aşezi la masă. Şi fără tacâmuri occidentale, doar celebrele beţe de bambus pentru mâncat.

 

Măncare proaspătă, de sezon cu multe legume şi fructe în porţii mici, regulile de aur pentru campioni de viaţă lungă.

 

Sursa: https://www.practo.com/healthfeed/why-japanese-live-long-28206/post

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *