S-a descoperit ingredientul vital pentru formarea vaselor de sânge

Spread the love
Sursă foto: https://sports.yahoo.com

Cercetătorii de la Universitatea din Virginia au descoperit un ingredient vital pentru formarea vaselor de sânge, care explică de ce numeroase tratamente promițătoare au eșuat. Descoperirea oferă direcții importante pentru eforturile de tratare a unei serii de afecțiuni grave, de la diabet zaharat la infarct miocardic și accidente vasculare cerebrale.

Oamenii de știință au observat că vasele de sânge se dezvoltă în mod corespunzător numai în cazul în care acestea se află în legătură cu un alt tip de celule, cunoscute sub numele de celule perivasculare, celule musculare și pericyte.

Prin utilizarea acestor două modele împreună, cercetătorii au reușit să determine rolul vital al celulelor perivasculare în formarea vaselor de sânge și să identifice o genă, Oct4, care este necesară pentru acest proces. Anterior, Oct4 a fost considerată a fi activă numai în celulele stem embrionare în timpul dezvoltării timpurii, însă oamenii de știință au observat că aceasta s-a reactivat în celulele musculare netede în timpul formării plăcilor aterosclerotice în interiorul vaselor de sânge.

Pe parcursul experimentului, echipa de cercetare a descoperit că vasele de sânge care nu aveau acoperire celulară perivasculară s-au format incomplet. În plus, s-a constatat că celulele endoteliale și celulele perivasculare comunică între ele prin activitatea genei Oct4.

Sursă: https://www.news-medical.net

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *