Statinele pot avea un efect protector împotriva hemoragiilor cerebrale

Spread the love
Sursă foto: https://www.aarp.org/

Cercetătorii de la Universitatea Aarhus au descoperit că statinele, un tip de medicamente utilizate pentru prevenirea bolilor cardiovasculare, protejează organismul împotriva hemoragiilor cerebrale. Acest lucru este demonstrat de rezultatele celui mai mare studiu din lume realizat până în prezent.  

“Datorită acestui studiu, am reușit să contrazicem rezultatele cercetărilor anterioare, potrivit cărora tratamentul cu statine este asociat cu un risc crescut de hemoragie cerebrală”, dr. Anette Riisgaard Ribe de la Unitatea de Cercetare pentru Practică Generală.

În cadrul cercetării, oamenii de știință au monitorizat 519.800 de persoane care au început un tratament cu statine. De asemenea, aceștia au urmărit și un grup de control care nu a urmat acest tip de tratament. În termeni generali, studiul arată că riscul de a suferi o hemoragie cerebrală este între 22-35% mai mic după primele șase luni de tratament pentru persoanele care utilizează acest tip de medicamente, în comparație cu cele care nu o fac.

Cercetătorii recomandă medicilor să fie deosebit de atenți atunci când presciru tratamente cu statine la pacienții care au suferit hemoragii cerebrale. Cu toate acestea, studiul de față demonstrează că riscul hemoragiilor cerebrale este redus semnificativ după șase luni de tratament în rândul persoanelor care primesc statine pe baza altor indicații.

Sursă: https://www.news-medical.net

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *