Tomografia microcipată cu raze X, metoda revoluționară împotriva dezvoltării cancerului

Spread the love
Sursă foto: https://www.masterfile.com

Marea majoritate a deceselor cauzate de cancer se datorează răspândirii celulelor cancroase de la un organ la altul, fie prin sânge, fie prin sistemul limfatic. Cercetătorii de la Universitatea Tohoku au dezvoltat o nouă metodă care ar permite medicilor să detecteze cancerul în ganglionii limfatici, înainte de a ajunge în alte părți ale corpului. Acest lucru poate crește considerabil șansele unui tratament de succes.

În prezent, nu există multe tehnici imagistice care să detecteze tumorile în ganglionii limfatici înainte de a crește. Biopsiile ganglionilor limfatici sunt o opțiune, dar pot da adesea rezultate fals negative. Așadar, echipa de cercetători  a dezvoltat o nouă metodă care să detecteze cu precizie prezența cancerului în stadii incipiente, folosind o tehnică numită tomografie microcipată cu raze X (micro-CT). Aceștia au testat noua metodă pe șoareci cu celule de cancer de sân înserate în ganglionii limfatici. Apoi, au injectat un agent de contrast într-un ritm lent, stabil în ganglionii limfatici. În timp ce agentul de contrast și-au început drumul în sistemul limfatic, cercetătorii au reușit să urmărească mișcările ganglionilor limfatici folosind micro-CT.

După 28 de zile de injectare a celulelor canceroase în ganglionii limfatici, aceștia s-au divizat și au crescut într-un anumit punct, blocând fluxul agentului de contrast. Prin compararea formei ganglionului limfatic și a zonelor care conțineau agentul de contrast, cercetătorii au reușit să obțină o imagine clară a prezenței celulelor canceroase.

Sursă: https://www.news-medical.net

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *