Descoperiri promițătoare pentru pacienții care suferă de depresie

Spread the love
Sursă foto: https://www.everydayhealth.com

Potrivit statisticilor, antidepresivele, cum ar fi inhibitorii selectivi ai recăpătării serotoninei (SSRI) sunt eficiente în tratarea depresiei. Însă, pentru aproximativ o treime din persoanele care suferă de  tulburare depresivă majoră, SSRI nu are un efect de lungă durată. Acum, cercetătorii de la Institutul Salk au descoperit un posibil motiv pentru care neuronii din creierul pacienților pot deveni hiperactivi  în prezența medicamentelor.

„Acesta este un pas mare care ne ajută să înțelegem de ce unii pacienți nu răspund la SSRI”,  spune dr. Rusty Gage.

Depresia afectează 300 de milioane de oameni din întreaga lume și peste 6% din populația SUA experimentează un episod de tulburare depresivă majoră (MDD) pe parcursul unui an. MDD a fost asociată cu un dezechilibru în semnalizarea serotoninei, deși mecanismul exact nu este bine înțeles.  Când celulele creierului semnalează cu serotonină, neurotransmițătorul este eliberat dintr-o celulă, se leagă de receptorii celulelor vecine și apoi este transportat înapoi în prima celulă. SSRI-urile cresc nivelurile de serotonină disponibile pentru semnalizare prin blocarea transportorului care mută în mod normal serotonina în interiorul celulelor, într-un proces cunoscut sub numele de reabsorbție.

Dr.  Gage și colegii săi au studiat răspunsul la SSRI la 803 pacienți cu MDD. Din acest grup, au selectat trei pacienți care au obținut o remisiune completă a simptomelor depresiei cu SSRI, precum și trei pacienți fără nicio ameliorare a depresiei după administrarea ISRS timp de opt săptămani. Cercetătorii au izolat celulele pielii de la toți acești pacienți și de la trei subiecți sănătoși. Ei au folosit tehnici de reprogramare a celulelor stem pentru a transforma celulele pielii în celule stem pluripotente induse (iPSCs), și de acolo în neuroni.

Cercetătorii au descoperit doi receptori serotoninici specifici , 5-HT2A și 5-HT7. Când acești receptori au fost blocați cu un compus chimic, neuronii nu mai erau hiperactivi în prezența serotoninei.

Sursă: https://www.sciencedaily.com/

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *