Consumul de mâncare de tip fast food afectează sistemul imunitar

Sursă foto: https://www.rd.com
Oamenii de știință de la Universitatea din Bonn au făcut câteva descoperiri șocante cu privire la mâncarea de tip fast food. Aceștia au constatat că mâncarea nesănătoasă, bogată în grăsimi, determină o reacţie a sistemului imunitar similară cu cea pe care o are la o infecţie bacteriană. Această reacție poate duce la apariţia aterosclerozei şi a diabetului zaharat.
În cadrul unui studiu, echipa de cercetători a hrănit, timp de o lună de zile, un grup de şoareci cu alimente de tip fast food. S-a observat că rozătoarele au dezvoltat un răspuns inflamator puternic în tot corpul, asemănător cu cel de după o infecţie cu bacterii periculoase.
„Dieta nesănătoasă a condus la o creştere neaşteptată a numărului de celule imune în sângele şoarecilor, în special granulocite şi monocite. Acest lucru a indicat o implicare a celulelor progenitoare imune din măduva osoasă”, a afirmat dr. Anette Christ de la Universitatea din Bonn.
Analizele de laborator au arătat că alimentația nesănătoasă a activat un număr mare de gene în celulele progenitoare. Când cercetătorii au hrănit șoarecii cu o dietă bazată pe fibre timp de încă patru săptămâni, inflamaţia acută a dispărut. Ceea ce nu a dispărut a fost reprogramarea genetică a celulelor imune şi a precursorilor lor.
Aceste răspunsuri inflamatorii pot, la rândul lor, să accelereze dezvoltarea bolilor cardiovasculare sau a diabetului de tip II. La arteroscleroză, de exemplu, depunerile vasculare tipice, constau în mare parte din lipide şi din celulele imune. Reacţia inflamatorie contribuie direct la creşterea lor, deoarece celulele imune activate recent migrează constant în pereţii vaselor alterate.
Sursă: https://www.sciencedaily.com/