Știai că zincul ne poate feri de infecțiile tractului urinar?

Spread the love
Sursă foto: https://www.hairbuddha.net

Zincul este un oligoelement mineral indispensabil organismului, pe care îl putem găsi în diferite alimente, sau sub forma unor suplimente alimentare. Organismul unei persoane adulte conține în jur de 3 grame de zinc, iar acesta este distribuit în celule, cu precădere la nivelul oaselor și altor țesuturi, fluidelor și  organelor interne. Cea mai mare cantitate de zinc, aproximativ 95%, se află în celule.

Potrivit unui studiu, noile descoperiri cu privire la rolul zincului în sistemul nostru imunitar ar putea ajuta la dezvoltarea unor strategii de tratament non-antibiotic pentru afecțiunile bacteriene, cum ar fi infecțiile tractului urinar (UTI). O echipă de  cercetători de la Universitatea din Queensland, condusă de dr. Matt Sweet a examinat modul în care sistemul nostru imunitar utilizează zincul pentru a lupta împotriva bacteriei uropatogeneza Escherichia coli (UPEC), principala cauză a infecțiilor urinare.

“Am observat că celulele din sistemul nostru imunitar, cunoscute sub numele de macrofage, utilizează zinc pentru a distruge infecțiile bacteriene”, a spus dr. Kapetanovic.

În comparație cu bacteriile nepatogene, bacteria uropatogeneză Escherichia coli poate evita răspunsul toxic al zincului. Constatările oferă cercetătorilor indicii cu privire la modul în care sistemul imunitar luptă împotriva infecțiilor.  Macrofagele utilizează toxicitatea zincului împotriva mai multor tipuri de bacterii, cum ar fi Mycobacterium tuberculosis, Salmonella și Streptococcus, care nu sunt eliminate din organism prin mecanisme normale. Cercetătorii au dezvoltat un tip de senzori de zinc, care pot fi de ajutor în studiul diferitelor tipuri de bacterii.

Sursă: https://www.news-medical.net

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *