Chirurgia bariatrică și riscul scăzut de apariție al cancerului la persoanele obeze

Spread the love
Surs foto: https://www.healthline.com

Potrivit studiilor, persoanele care suferă de obezitate severă și care sunt supuse unor intervenții chirurgicale pentru pierderea kilogramelor în plus ar putea avea un risc mai mic de a dezvolta cancer, decât cele care nu ar trece prin astfel de intervenții. Persoanele obeze prezintă un risc mai mare de a dezvolta și de a muri din cauza mai multor tipuri de cancer, printre acestea numărându-se cel de sân, de ovare, de rinichi, de pancreas, de colon, rect și de măduvă.

În cadrul cercetărilor, oamenii de știință au analizat datele a 89.000 de pacienți care sufereau de obezitate. Dintre aceștia, 22.000 au fost supuși unor intervenții de chirurgie bariatrică, pentru a scădea în greutate. După o perioadă medie de monitorizare de 3-5 ani, 2.543 dintre persoane au fost diagnosticate cu cancer.

Spre deosebire de participanții la studiu care nu au suferit operații bariatrice, pacienții care au beneficiat de astfel de intervenții au avut un risc cu 33% mai mic de a dezvolta orice tip de cancer pe parcursul studiului.

”Scăderea riscului de cancer este un motiv în plus pentru a lua în calcul chirurgia bariatrică pentru tratarea obezității”, a susținut dr. Daniel Schauer de la Facultatea de Medicină din cadrul Universității Cincinnati.

”Există multe alte efecte benefice ale chirurgiei bariatrice, inclusiv îmbunătățirile aduse în cazul diabetului și al hipertensiunii”, a adăugat Schauer pentru sursa citată. De asemenea, s-a demonstrat că îmbunătățește speranța de viață a pacienților obezi”, a completat el.

S-a constatat că în cazul intervențiilor de chirurgie bariatrică, femeile care se aflau la menopauză au manifestat un risc cu 42% mai mic de a dezvolta cancer, în comparație cu cele care nu trecuseră printr-o astfel de operație. În plus, participantele care au suferit astfel de intervenții au avut un risc cu 50% mai mic de a dezvolta cancer endometrial.

Sursă: http://healthnews.uc.edu/

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *