Cât de periculoasă este prezența calciului în arterele coronare?

Spread the love
Sursă foto: https://www.nhlbi.nih.gov

Cercetătorii de la UT Southwestern din Texas au observat, în urma unor studii, că acumularea de calciu în arterele coronare poate crește riscul de atac de cord. S-a descoperit că pacienții care nu aveau acumulări de calciu în arterele coronare prezentau un risc semnificativ mai mic de atac de cord, în ciuda faptului că sufereau de diabet, spre deosebire de cei cu niveluri ridicate de calciu în artere.  

„Atunci când calciul coronarian este absent, ratele de evenimente cardiovasculare sunt mici. Descoperirile noastre sugerează că persoanele care nu prezintă acumulări de calciu în vasele de sânge ar putea să nu fie nevoite să ia medicamente, în ciuda prezenței altor factori de risc care pot cauza boala coronariană”, a afirmat dr. Parag Joshi.

Oamenii de știință au analizat rezultatele tomografiilor computerizate ale inimii a 6.184 de persoane cu vârste cuprinse între 45 și 84 de ani, care nu au avut niciodată un atac de cord sau un atac cerebral. În urma scanării arterelor coronare pentru calcificări, s-a observat că jumătate dintre participanți nu prezentau depozite de calciu în artere și aveau un risc de doar 3% de a trece printr-un eveniment cardiovascular în următorii zece ani, în ciuda faptului că prezentau alți factori de risc pentru boli de inimă și accident vascular cerebral.

Totuși, un nivel de calciu coronarian zero nu reflectă neapărat absența plăcilor în interiorul arterelor sau că persoanele respective nu prezintă risc de atac de cord, ci mai degrabă că probabilitatea unui astfel de eveniment este mai mică decât valorile limită la care se recomandă în mod normal administrarea de medicamente.

Sursă: https://www.scienceandtechnologyresearchnews.com

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *