Uleiul de măsline te poate ține departe de infarctul miocardic și accidentul vascular cerebral

Spread the love
Sursă foto: http://time.com

Oamenii de știință de la Spitalul St. Michael’s din Toronto, Canada au descoperit de ce uleiul de măsline joacă un rol important în prevenirea infarctului miocardic și a accidentului vascular cerebral (AVC). Potrivit acestora, în sângele nostru există o proteină, iar nivelul acesteia crește după  ce consumăm alimente precum uleiul de măsline, care sunt bogate în grăsimi nesaturate.

Noua cercetare scoate la iveală faptul că această proteină joacă un rol important în prevenirea unei cauze majore a infarctului miocardic și a accidentului vascular cerebral. Proteina se numește apolipoproteina A4 sau A-IV (ApoA-IV). S-a constatat că un nivel mai mare în sânge al acestei proteine este asociat cu un risc mai scăzut de boli cardiovasculare. ApoA-IV împiedică plachetele sangvine (trombocitele) să se coaguleze și să formeze cheaguri de sânge.

Oamenii de știință sugerează că proteina ApoA-IV ar putea, de asemenea, să oprească dezvoltarea afecțiunilor inflamatorii, cum ar fi cele care înfundă arterele. Dacă vasul de sânge blocat de o aglomerare de trombocite se află la creier sau în inimă, de exemplu, cheagul de sânge poate cauza un atac de cord sau un atac cerebral.

Rezultatele studiului au demonstrat că prin creșterea nivelului proteinei ApoA-IV în sânge, după mesele care conțin ulei de măsline și alte grăsimi nesăturate, se reduce „hiperactivitatea și îmbinarea plachetelor sangvine”, lucru care, la rândul său, reduce inflamația și riscul de infarct miocardic sau accident vascular cerebral. Cercetătorii au mai descoperit și că apolipoproteinele ApoA-IV pot să ajute la prevenirea blocajelor din vasele de sânge, prin faptul că le schimbă forma, ceea ce ușurează circulația sângelui. 

Sursă: https://www.medicalnewstoday.com

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *