Activitățile casnice, o sursă ascunsă de poluare care afectează sănătatea

Spread the love

Sursă foto: https://www.care.com

Cercetătorii de la Universitatea din Colorado au descoperit că activitățile de uz casnic (gătit, curățat, etc.) pot genera în interiorul locuinței niveluri ridicate de substanțe chimice volatile, sau sub formă de particule, ceea ce conduce la modificarea calității aerului. Mai mult, substanțele chimice din aer care provin din interiorul unei case, nu rămân acolo. Compuși organici volatili (VOC) din produse precum șampon, parfum și soluții de curăţare contribuie la formarea de ozon și particule fine, generând poluare atmosferică.   

“Casele nu au fost considerate niciodată o sursă importantă de poluare a aerului, iar acesta este momentul prielnic să începem să explorăm acest lucru”, a spus dr. Marina Vance.

În 2018, dr.Vance a condus campania de colaborare HOMEChem, care a utilizat senzori avansați și camere pentru a monitoriza calitatea aerului din interiorul unei case. În decursul unei luni, dr. Vance și colegii ei au efectuat o varietate de activități de uz casnic, inclusiv gătit. În timp ce rezultatele experimentului HOMEChem sunt încă în așteptare, cercetătorii au spus că este necesar ca locuințele să aibă un bun sistem de ventilare, care să fie pornit în timpul activităților de uz casnic, deoarece acestea pot contribui la apariția gazelor poluante și a altor particule cu impact negativ asupra sănătății.Chiar procesul de prăjire al pâinii a contribuit la generarea de gaze poluante.

“Inițial, ne-am întrebat dacă aceste produse au contribuit efectiv la poluarea aerului într-un mod semnificativ. Având în vedere că poluarea este extrem de dăunătoare pentru organism, trebuie să ne îndreptăm eforturile și asupra acestor surse și să le acordăm aceeași atenție pe care am acordat-o combustibililor fosili”, a afirmat dr. Gouw.

Sursă: https://www.sciencedaily.com

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *