Medicamentul care poate proteja copilul de pericolele infecțiilor intraamniotice

Spread the love
Sursă foto: https://www.canadianmennonite.org

Periculoase atât pentru mamă cât și pentru copil, infecțiile sau inflamațiile țesutului care înconjoară fătul în uter, pot favoriza apariția unei nașteri premature, cu un risc crescut de complicații grave pentru copil.

În urma unor studii, s-a constatat că un medicament eliberat pe bază de prescripție medicală, utilizat pentru tratarea unor afecțiuni precum supradozajul cu acetaminofen și fibroza chistică, N-acetilcisteină (NAC), poate proteja sugarii de cele mai grave consecințe ale acestor infecții sau inflamații.   

În cadrul cercetării, 68 de femei gravide între 23 și 33 săptămâni, cu infecții intraamniotice sau inflamații au fost repartizate în două grupuri. Femeile gravide din cadrul primului grup au primit perfuzii cu N-acetilcisteină (NAC), iar cele din cel de-al doilea grup au primit un medicament placebo. Cercetătorii au descoperit că femeile care au beneficiat de tratamentul cu NAC au născut copii mai sănătoși decât femeile care nu au primit medicamentul. În plus, administrarea NAC în timpul sarcinii este fezabilă, în condiții de siguranță și nu crește riscul de sepsis la sugari.

„Rezultatele studiului sunt foarte promițătoare. Am reușit să demonstrăm că o simplă intervenție, și anume, tratamentul cu NAC, ar putea scădea semnificativ numărul de nașteri premature, al complicațiilor sau al mortalității”, a afirmat dr. Mert Ozan Bahtiyar de la Universitatea Illinois.

Sursă: https://medicalxpress.com

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *