Legătura dintre igiena orală și apariția bolilor pulmonare la vârstnici

Spread the love
Sursă foto: http://www.eltreboldigital.com.ar
Sursă foto: http://www.eltreboldigital.com.ar

 

O nouă cercetare publicată în revista on-line ”mSphere” examinează efectele igienei dentare slabe asupra sănătății respiratorii a persoanelor în vârstă. Rezultatele recente au scos în evidență importanța microbiotei limbii pentru sănătatea respiratorie. Potrivit cercetătorilor, o bună  igienă orală este deosebit de importantă pentru sănătatea respiratorie a vârstnicilor.

„Microbiota orală este importantă pentru sănătatea generală, deoarece bacteriile pe care le consumăm afectează fiecare aspect al sănătății noastre”, a afirmat dr. Yoshihisa Yamashita, de la Divizia de Sănătate Orală din cadrul Facultătii de Științe Dentare de la Kyushu.

Studiile anterioare au evidențiat legătura dintre microbiota intestinală și cancer, obezitate, afecțiunile cardiace, depresie sau anxietate. De asemenea,  probleme precum dificultatea la înghițire și refluxul de tuse pot determina persoanele în vârstă să inhaleze accidental bacterii care ar putea favoriza apariția infecțiilor pulmonare, cum ar fi pneumonia.

Pentru a investiga efectul igienei dentare asupra persoanelor în vârstă, dr. Yamashita și echipa sa au examinat compoziția microbiotei limbii a 506 de vârstnici. Cu ajutorul unei tehnici de secvențiere genomică, denumită secventiere genetică 16S rRNA, cercetătorii au determinat compoziția și densitatea microbiotei vârstnicilor. Principalele bacterii identificate au fost Prevotella histicola, Veillonella atypica, Streptococcus salivarius și Streptococcus parasanguinis.

La vârstnici, un astfel de dezechilibru a fost, de asemenea, legat de un risc mai mare de deces cauzat de pneumonie.

 

Sursă: https://www.medicalnewstoday.com/articles/322796.php

 

One thought on “Legătura dintre igiena orală și apariția bolilor pulmonare la vârstnici

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *