Tipul de cancer care a generat moartea cântăreței Aretha Franklin

Spread the love
sursa http//eu.freep.com

sursa https://eu.freep.com/

Aretha Franklin a decedat recent la vârsta de 76 de ani, iar cauza oficială a fost un  cancer pancreatic.  Publicistul Gwendolyn Quinn  a postat o declarație oficială în care afirmă : “Cauza oficială a morții lui Franklin a fost datorată avansării cancerului pancreatic de tip neuroendocrin, confirmat de medicul oncolog Philip Phillips de la Institutul de Cancer Karmanos din Detroit”.

Aretha Franklin s-a luptat cu probleme de sănătate în ultimii ani, dar nu a dezvăluit niciodată cauza bolii ei. Dorința lui Franklin de a-și păstra discreția despre starea sa de sănătate a dus deseori la zvonuri despre diferite boli de care ar suferi- și chiar la anunțul morții sale în 2017. Un fals Twitter  #RipArethaFranklin a forțat cântăreața să respingă zvonurile încă o dată. “Mă descurc bine, toate testele decurg bine”, a scris ea într-o declarație trimisă prin e-mail către The Weekly. “Am pierdut în greutate din cauza efectelor secundare ale medicamentelor … Mulțumesc pentru îngrijorarea dumneavoastră”, a adăugat ea.

Tipul de tumoare avut de Franklin este rar – se găsește în aproximativ 6% din cazurile de cancer pancreatic. Ea a avut, de asemenea, un diabet zaharat, boală care poate majora sansele de cancer pancreatic, mai ales la persoane care dezvoltă această afecțiune mai mult de 5 ani.

Ce sunt tumorile neuroendocrine pancreatice ?

Aceste tumori, de obicei, nu cresc la fel de repede ca alte tumori specifice  cancerului pancreatic. Tratamentele le pot elimina, le pot încetini creșterea și pot îmbunătăți simptomele. Fiecare situație este diferită și depinde de tipul de tumoare neuroendocrină pancreatică  pe care îl ai. Există două tipuri: “funcționale” și “nefuncționale”. Funcțional înseamnă că tumoarea produce proprii hormoni și cauzează simptome.

Tumorile nefuncționale nu cauzează simptome. Cele mai multe tumori nefuncționale sunt canceroase, ceea ce înseamnă că se pot răspândi în alte părți ale corpului. S-ar putea să nu aveți simptome până când tumorile nu vor deveni mari sau se vor răspândi, deci este un tip de cancer greu detectabil.

Insă, majoritatea tumorilor neuroendocrine sunt de tipul funcțional. Ele pot deveni canceroase, dar mai rar. Tumorile neuroendocrine de tip funcțional sunt asociate în principal cu două direcții:

Insulina- Sunt cele mai frecvente și rareori sunt canceroase. Ele cresc în celulele care produc insulină.

Glucagon- Ele cresc în celulele care produc glucagon, un hormon care vă crește glicemia. Acestea pot determina niveluri ridicate ale zahărului din sânge, care pot dăuna nervilor, ochilor, inimii, rinichilor și gingiilor. Aproximativ 75% sunt canceroase.

Sursa https://www.webmd.com/cancer/news/20180816/aretha-franklin-dies-of-pancreatic-cancer

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *