Cercetătorii încearcă să descopere remedii pentru distrofia musculară

Spread the love
Sursă foto: https://humananatomycharty.com
Sursă foto: https://humananatomycharty.com

 

Distrofia musculară reprezintă una dintre cele mai frecvente boli congenitale, afectând unul din 3500 de bărbați canadieni. Aceasta este cauzată de mutații în gena „dystrophin”, care are ca rezultat degenerarea musculară progresivă. În prezent nu există tratamente eficiente pentru a trata această afecțiune. Distrofia musculară (DM) este un grup de afecțiuni rare ereditare, caracterizate prin deteriorarea progresivă a mușchilor corpului, manifestându-se prin slabiciune musculară și invaliditate. Pe masură ce boala evoluează, fibrele musculare necrozate sunt înlocuite de țesut conjunctiv și adipos. În unele forme de distrofie musculară, sunt afectați miocardul și alți mușchi, precum și alte organe. Cele mai frecvente forme sunt distrofia musculară Duchenne (DMD) și distrofia musculară Becker (DMB), care afectează exclusiv subiecții de sex masculin. Ele sunt cauzate de deficiența genetică a unei proteine numite distrofină.

Dr. Fabio Rossi și dr. Michael Underhill de la Universitatea din British Columbia (UBC) au demarat un studiu pentru a descoperi, a testa și a dezvolta anticorpi terapeutici pentru tratamentul fibrozei asociate distrofiei musculare.  Acești au descoperit că un factor care contribuie în mod semnificativ la progresia acestei afecțiuni este fibroza, adică acumularea de cicatrici în țesutul muscular, care contribuie la rigiditatea și slăbiciunea musculară progresivă. Aceleași terapii anti-fibroză descoperite în cadrul acestui proiect au potențialul de a fi utilizate într-o varietate de alte indicații, incluzând fibroza ficatului, plămânilor și inimii.

Tratamente eficiente care previn fibroza ar putea schimba viața persoanelor care trăiesc cu această boală, prin încetinirea progresiei afecțiunii și îmbunătățirea calității vieții.

 

Sursă: https://www.news-medical.net/news/20180817/New-project-to-combat-DMD-related-fibrosis-receives-major-funding-boost.aspx

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *