S-a descoperit că metionina controlează creșterea celulară

Spread the love
Sursă foto: https://www.feednavigator.com

Un studiu realizat recent elucidează modul în care un mic metabolit numit metionină, acționează ca un semnal de creștere pentru celule, prin punerea în mișcare a unui program metabolic pentru proliferarea celulelor. Pentru ca acestea să crească și apoi să se dividă, trebuie să fie într-o stare anabolică în care există o producție suficientă a tuturor structurilor necesare.

Se credea anterior că, atâta timp cât există elemente nutritive suficiente, celulele vor continua să crească sub controlul diferitelor programe de semnalizare internă. Cu toate acestea, studiile recente arată că mulți intermediari mici și produse de metabolism biologic, denumite în mod obișnuit metaboliți, pot acționa ca molecule de semnalizare și pot controla programele de creștere a celulelor.

Cercetătorii au observat că metionina poate fi un metabolit de semnalizare. Multe tipuri de cancer par să fie dependente de metionină pentru a crește.

Oamenii de știință au folosit un sistem foarte simplu (celule de drojdie în creștere) pentru a observa modul în care metionina poate regla creșterea celulară. Pentru a înțelege logica unui astfel de program de creștere, aceștia au analizat profilurile de exprimare a genei. Prin combinarea acestei rețele, a fost  construit un program anabolic de bază declanșat de metionină.

S-a constatat, de asemenea, că atunci când nivelul de metionina este scăzut, celulele nu cresc. Pe de altă parte, atunci când nivelul este crescut, ea actionează ca un semnal de creștere și declanșează o cascadă de evenimente biochimice, ducând în cele din urmă la creșterea celulară.

Acest studiu oferă o explicație mult așteptată despre rolul metioninei în susținerea creșterii celulare și ar putea explica de ce toate celulele canceroase sunt dependente de metionină pentru a se dezvolta.

Sursă: https://www.sciencedaily.com

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *