Află care este legătura dintre rigiditatea arterială și bolile cardiovasculare!

Spread the love
Sursă foto: https://www.monash.edu
Sursă foto: https://www.monash.edu

 

În unele cazuri, arterele transportă în mod activ sânge oxigenat, substanțe nutritive și celule din organism pentru a menține funcționarea normală a țesuturilor. Deteriorarea arterelor poate genera boli cardiovasculare care pun viața în pericol, iar un tip de deteriorare implică întărirea sau rigidizarea pereților vaselor. Acest fenomen, cunoscut sub numele de rigiditate arterială, are ca rezultat creșterea tensiunii arteriale și un risc crescut de boli cardiovasculare, cum ar fi ateroscleroza și anevrismul. Totuși, cauzele rigidității arteriale sunt încă necunoscute.

O echipă de oameni de știință de la NUS Medicine, condusă de dr. Veronique Angeli, a identificat o populație de celule numite macrofage, care acoperă pereții exteriori ai arterelor sănătoase și elimină o proteină numită LYVE-1. Cercetătorii au descoperit că atunci când aceste celule sunt absente, arterele acumulează colagen și își pierd elasticitatea, devenind rigide. Aceste constatări demonstrează că macrofagele protejează arterele de a deveni rigide. Ei au arătat, de asemenea, că macrofagii interacționează cu un alt tip de celulă, care se află în celulele musculare netede, care produc colagen. Interacțiunea dintre cele două tipuri de celule reduce producția de colagen de către celulele musculare netede.

În cadrul studiilor, dr. Angeli a arătat că proteina LYVE-1 pe macrofage este de fapt responsabilă pentru acest efect protector. LYVE-1 se leagă de o moleculă numită hialuronan, exprimată pe suprafața celulelor musculare netede și această interacțiune este necesară pentru degradarea colagenului de către o enzimă numită metaloproteinază matrice 9 (MMP-9). Totodată, rigiditatea arterială este asociată cu îmbătrânirea prematură  și cu bolile cardiovasculare, cum ar fi ateroscleroza și anevrismul.

 

Sursă: https://www.news-medical.net/news/20180727/LYVE-1-protein-on-macrophages-found-to-be-key-to-artery-health.aspx

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *