Fibromialgia poate fi o consecință a abuzului sexual din copilărie

Spread the love
Sursă foto: https://www.medicalnewstoday.com

Oamenii de știință de la Universitatea Tel Aviv au ajuns la concluzia că sindromul fibromialgic, o afecțiune cronică caracterizată de dureri, oboseală și dificultăți cognitive, poate fi o consecință a stresului psihologic post-traumatic asociat abuzului sexual în rândul copiilor.

Studiul sugerează că pacienții care au suferit un abuz sexual în copilărie și care au dezvoltat fibromialgie, pot fi tratați eficient cu terapia pe bază de oxigen hiperbaric (aplicarea presiunii hiperbare în combinație cu creșterea oxigenului la țesutul lipsit de oxigen).

„Am aflat că stresul emoțional sever, cum este cel cauzat de abuzul sexual, poate provoca leziuni cerebrale cronice. De asemenea, aceste răni nevralgice ale creierului pot explica anumite tulburări fizice și psihologice pe termen lung, cum ar fi fibromialgia. Folosind noi tehnologii de imagistică a creierului, am identificat pentru prima dată zonele leziunile creierului provocate de traume”, a afirmat dr. Efrati.

Studiul arată că atunci când aceste răni ale creierului sunt tratate prin terapie cu oxigen hiperbaric, neuroplasticitatea poate fi indusă și simptomele se îmbunătățesc semnificativ. Constatările clinice au fost însoțite de o îmbunătățire a funcționalității creierului, observată în examinarea imaginilor nucleare (SPECT) și scanările RMN.   

Sursă: https://www.news-medical.net

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *