TEHNICĂ INOVATIVĂ- CUM POȚI RĂMÂNE GRAVIDĂ LA MENOPAUZĂ

Spread the love

 

Procedura Platelet-rich plasma (PRP), folosită cu succes în stomatologie sau ortopedie, se poate aplica și în cazul infertilității. Practic, medicii “ reîntinereasc” organele și țesuturile responsabile de fertilitate, folosind drept „medicament” chiar celule din organismul pacientei. Mai exact, cea mai bogată în trombocite componentă a sângelui este înlocuită cu țesut ovarian pentru regenerare.  Tehnica se folosește în cazul femeilor aflate la menopauză sau afectate de menopauză timpurie sau când în organism există o rezervă ovariană scăzută, endometrioză sau un endometru prea subţire pentru a putea susţine o sarcină.

 

Mai multe clinici din România vor să acrediteze procedura și în țara noastră. „Se prelevează sânge de la femeia respectivă, se prelucrează, este o anumită categorie de celule care se separă din el și care sunt injectate, ulterior, în ovare. S-a demonstrat că o mică rezervă ovariană rămâne în ovare și după ce femeia intră la menopauză și cu procedura aceasta activăm rezerva respectivă, astfel încât să putem să obținem o sarcină. Procedura nu are efecte adeverse, nu există riscuri”, susține Andreas Vythoulkas, specialist în infertilitate la o clinică din București unde va fi aplicată noua procedură .

Tehnica se poate aplica de mai mute ori, însă dacă nu există un răspuns după primele două-trei încercări ea trebuie oprită.

În cazul unei reușite, pacienta poate aștepta o sarcină spontană sau poate recurge la metoda fertilizării în vitro (FIV).  Procedura FIV se realizează în mai multe etape: stimularea ovariană, colectarea ovocitelor, fertilizarea acestora cu materialul seminal provenit de la soț sau de la donatorul ales, urmate de transferul embrionului astfel conceput în uterul viitoarei mame. Deși mult mai eficientă pentru obținerea unei sarcini, procedura FIV are și câteva riscuri. “ Aproximativ 25-30% din sarcinile obținute prin FIV sunt gemelare, iar 5% sunt sarcini cu tripleți. Cazurile de sarcini ectopice sau de implantare a embrionului în afara uterului sunt foarte rare. Alte riscuri apar în timpul tratamentului hormonal specific. Este vorba, în principal, despre lipsa răspunsului la medicația administrată și despre sindromul de hiperstimulare ovariană. Lipsa răspunsului la tratament se manifestă mai ales la pacientele cu vârstă avansată și cu rezerve ovariene scăzute, fiind cuantificată prin dezvoltarea unui numar insuficient de foliculi ovarieni sau prin insuficienta maturare a acestora. Dacă problemele nu se pot rezolva prin creșterea dozelor de tratament, se apelează la donarea de ovocite” este de părere medicul Andreas Vythoulkas.

 

În România, procedura PRP trebuie să fie acreditată de Ministerul Sănătății și de Agenția Națională de Transplant.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *