A fost descoperită una din cauzele apariției siclemiei

Spread the love
Sursă foto: https://www.verywellhealth.com

Siclemia (SCD) reprezintă o tulburare moștenită, care presupune producerea de hemoglobină S (Hb S sau Hgb S), un tip anormal de hemoglobină. Din cauza unei mutații genetice, este furnizată o cantitate redusă de oxigen în țesuturi și organe vitale. Celulele sanguine se deformează și se depozitează în cele mai mici vase de sânge, blocând fluxul de sânge. Pe lângă aceste simptome, pacienții care suferă de această boală se confruntă cu un risc crescut de accident vascular cerebral, principala cauză de deces în ceea ce privește SCD.

În cadrul unui studiu, dr. John Wood a analizat modul în care fluxul de sânge și livrarea de oxigen sunt afectate de această boală. Hemoglobina compromisă,  care este caracteristică afecțiunii, prezintă o reală amenințare pentru creier. Acesta este de părere că doar câteva minute fără oxigen pot distruge celulele creierului. Cu toate acestea, dr. Wood a observat că oxigenul care ajunge la creierul pacienților cu SCD nu este în cantități reduse, așa cum ar părea. Acest lucru l-a determinat să se întrebe de ce acești pacienți continuau să se confrunte cu apariția accidentului vascular cerebral.

“Am început să mă gândesc că poate există o problemă de distribuție “, spune dr. Wood.

Folosind o tehnică avansată de imagistică, numită etichetarea arterială a spinului, pentru a măsura fluxul de sânge, dr. Wood și echipa sa au găsit o diferență între zonele creierului. În timp ce eliberarea totală de oxigen în creier a rămas neschimbată, eliberarea de oxigen în materia albă a fost redusă cu mai mult de o treime la pacienții cu SCD.

Materia albă este rețeaua din creier pe care neuronii o folosesc pentru a transmite informații. Constatările cercetătorilor demonstrează că organismul face diferențe între materia cenușie și cea albă, acordând prioritate neuronilor. Acest lucru are sens, deoarece menținerea neuronilor în viață este esențială pentru supraviețuire.    

Rezultatele studiului au deomonstrat că livrarea de oxigen către materia albă a fost sensibilă la nivelul hemoglobinei. Cu alte cuvinte, cu cât simptomele siclemiei sunt mai severe, cu atât este mai scăzută eliberarea de oxigen în materia albă.

Sursă: https://www.news-medical.net

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *