Proteina CDK6, implicată în apariția unui grup de afecțiuni maligne rare ale măduvei osoase

Spread the love
Sursă foto: https://www.jax.org

MPN reprezintă un grup de afecțiuni maligne rare ale măduvei osoase, care implică producerea unui exces de celule roșii sanguine, celule albe din sânge sau trombocite. MPN pot afecta persoanele de orice vârstă, dar acestea sunt cele mai frecvente în rândul adulților cu vârsta de 60 de ani. Cercetătorii au constatat că bărbații au un risc ușor mai mare de a dezvolta boala, în comparație cu femeile.

MPN sunt cauzate de modificări genetice (mutații) ale celulelor hematopoietice din măduva osoasă, care sunt obținute în mod spontan, din cauza unor predispoziții genetice, sau ca urmare a influențelor mediului. Peste 80% dintre pacienții cu MPN prezintă o mutație punctuală dobândită în genele JAK2. Această așa-numită mutație JAK2V617F, face ca JAK2, un regulator al proliferării celulare, să fie activat în mod constant. Ca urmare, celula afectată începe să scape de sub control.  

Pacienții cu MPN au fost tratați până acum cu ruxolitinib, un inhibitor al JAK2. Ruxolitinib controlează eficient simptomele, dar nu oferă tratament de lungă durată, deoarece clona malignă a celulelor stem este localizată în măduva osoasă și, în general, nu este atacată. Întreruperea tratamentului implică un risc ridicat de recidivă sau progresie la AML, o formă de leucemie.

O echipă de cercetare condusă de dr. Veronika Sexl de la Universitatea de Medicină din Viena a adoptat o nouă abordare terapeutică. Folosind un model de șoarece, cercetătorii au identificat proteina CDK6 ca fiind un factor important, care influențează dezvoltarea MPN inițiată de JAK2V617F. Aceștia au demonstrat că prin absența CDK6, proliferarea celulelor stem afectate a fost redusă . Prin urmare, lipsa de CDK6 a ameliorat simptomele bolii, iar speranța de viață a crescut. Mai mult de atât, absența CDK6 atenuează  simptomele pe termen lung.

Sursă: https://www.news-medical.net

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *