Tratamente naturiste pentru durerile de cap

Spread the love
Sursă foto: www.starspt.org
Sursă foto: www.starspt.org

Cele mai frecvente cauze ale durerilor de cap sunt oboseala, stresul, o alimentaţie dezechilibrată, traumele psihice sau  anumite fenomene meteorologice.

Cel mai des întâlnire sunt durerile provocate de puseele de tensiune. Persoanele care suferă de această  afecțiune sunt  adesea femei adulte, de trei ori  mai multe decât barbații . Durerea este resimțită în vârful capului, cu rigiditate în zona umerilor și a gâtului și poate dura câteva ore. O astfel de migrenă este provocată adesea de oboseală, stres și anxietate, de o postură greșită a corpului, mese neregulate sau perioade insuficiente de somn.

Tot femeile sunt cele mai afectate de un alt tip de durere de cap: migrenele. Acestea pot provoca sensibilitate la lumină și zgomot, tensiuni oculare, persoana afectată are senzația că vede aure de lumină, linii în zig zag sau mici scântei luminoase. Durerile de cap sunt însoțite de senzații de greață, lipsa apetitului alimentar și pot dura chiar și 24 de ore. Specialiștii nu sunt siguri ce declanșează migrenele dar nu exclud factorul genetic, schimbările de vreme (variația bruscă a presiunii atmosferice), excesul de lumină, de zgomot și de cofeină sau,  din nou, oboseala și stresul.

Mai rare sunt durerile de sinus. În acest caz,  disconfortul este simțit într-o zonă specifică a capului, zona frunții, a pomeților și a piramidei nazale. Durerea se accentuează la ridicarea și aplecarea prea rapidă a capului sau la mișcările prea bruște.  De obicei, acest gen de afecțiune este însoțită de umflarea feței și o temperatură mai ridicată decât cea normală în zona afectată.

Pe lângă tratamentele prescrise de medicul curant, puteți încerca și câteva remedii naturiste, ușor de utilizat acasă sau la locul de muncă:

Levănțica: reduce senzația de stres, induce o stare de relaxare și este un analgezic natural.  10 – 15 picături de ulei de lavandă pot fi aplicate prin masaje ușoare sau cu ajutorul unei comprese pe frunte și pe ceafă.  Dacă sunteți acasă, o baie caldă în care ați pus fie un săculeț cu flori de levănțică fie câteva picaturi de ulei de lavandă reprezintă o excelentă metodă de relaxare.

Busuiocul: cunoscut din vechime ca un excelent analgezic, uleiul pe bază de busuioc este un puternic relaxant muscular, recomandat în durerile de cap cauzate de puseele de tensiune. Se aplică direct pe piele, prin masaje ușoare.

Amestec de uleiuri de pin, mentă și brad. Timp de 10 minute se masează fruntea, tâmplele şi ceafa cu un amestec din aceste uleiuri (câte o picătură din fiecare). Ajută și inhalarea acestui amestec, de câteva ori pe zi, direct din flacon sau turnat pe o batistă.

Mușețelul: Denumit și aspirina naturală datorită proprietăţilor anticoagulante. Folosit de pe vremea romanilor în tratamentul nevralgiilor şi reumatismului. Umilul mușețel este un tratament  nu doar pentru migrene. Alungă insomnia, iritaţiile, acneea și balonarea, vindecă răcelile și inflamaţiile laringelui.  Ceaiul din această plantă, ajută la scăderea nivelului de stres, al tensiunii şi al oboselii, principalii factori care declanşează migrenele. Se recomandă maxim 3 căni de ceai zilnic, 40 g de plantă uscată la un litru de apă fierbinte.

Schimbați-vă alimentația.  Anumite lactatele grase (brânza,smântâna), ciocolata, cafeaua,  bananele, citricele, mezelurile tip hot dog (care contin nitrați)  afectează și ele frecventa și severitatea durerilor de cap și a migrenelor.

Masajele, presopunctura și reflexoterapia. Masarea tâmplelor, a frunții și a scalpului poate fi făcută chiar și de dumneavoastră. Va pune sângele în mișcare ajutând astfel la o mai bună oxigenare a creierului. Cât despre presopunctură și reflexoterapie, vă recomandăm să consultați un specialist. Acesta va stabili în funcție de afecțiune, zonele și tipul de masaj necesar.

 

Sursă: www.starspt.org

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *