Ești anemic? Iată ce poți face

Spread the love
Sursă foto: www.libertateapentrufemei.ro
Sursă foto: www.libertateapentrufemei.ro

Când suferi de anemie, sângele nu produce destule globule roșii iar asta influențează modul în care organismul tău este oxigenat. Sau mai bune spus, anemia înseamnă lipsa oxigenării adecvate a corpului tău. Oxigenul redus duce la stări de leșin, amețeli, extenuare sau, în situații excepționale, poate cauza grave proleme de sănătate.

Principala cauză a anemiei este cantitatea scăzută de fier din sânge. Lipsa fierului duce la reducerea hemoglobinei, acea parte a globulelor rosii care transportă oxigenul de la plămâni la țesuturile din corp. Tot hemoglobina este „responsabilă” pentru culoarea roșie sângelui.

Dieta joacă un rol esențial în producerea cantității optime de fier în sânge.  Vitaminele și mineralele extrase din alimentele consumate  au un  rol esențial în formarea celulelor rosii. Tot mineralele și vitaminele aduc în corp fierul, acidul folic sau vitamina B12, elemente importante în formarea hemoglobinei de care aminteam mai sus.

Există însă și o serie de alți factori care pot favoriza anemiile:

– afecțiunile cronice ca ulcerele, cancere gastrice, diverse boli ale rinichilor, ficatului și splinei, HIV / SIDA sau diabetul pot reduce absorbția de fier în organism.

– infecțiile: virale (hepatită, mononucleoză) , parazitare (malarie, tricocefaloză)  sau bacteriene (bruceloza)

– cauze genetice: anemia aplastică, talasemia, siclemia sau amenia cu celule în seceră

Pentru că una dintre principalele cauze ale anemiei pierderea masivă de sânge, femeile pot suferi temporar de anemie în timpul perioadelor menstruale.

Printre simptomele observate în cazul ameniilor se numără:

-respirație sacadată, senzație de sufocare

-stare de slăbiciune, letargie, stare de oboseală

-senzație de leșin și dureri de cap

-mâini și picioare reci

-palpitații / tahicardie, bătăi neregulate ale inimii, senzație de durere în piept

-paloarea neobișnuită a pielii

-în cazul hemoragiilor digestive, culoarea fecalelor poate fi mai închisă decât normalul

Stabilirea corectă a diagnosticului și al tratamentului aferent se face cu ajutorul medicului. Trebuie să știți că în primele faze de anemie, simptomele nu există sau sunt confundate cu alte afecțiuni.

Tratamentul poate presupune schimbarea dietei (cu introducerea de alimente bogate în fier – carne, ficat, ouă, spanac), administrarea unor suplimente și medicamente sau anumite proceduri medicale cum ar fi anumite interventii chirurgicale.

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *