Simtome dentare pe care nu trebuie să le ignori

Spread the love
Sursă foto: www.adevarul.ro
Sursă foto: www.adevarul.ro

Cele mai frecvente afecțiuni afecțiuni ale cavității bucale, chiar dacă sunt neplăcute și ne dau o senzație de indispoziție, sunt trecătoare și își găsesc rezolvarea în cabinetul stomatologic.

Iată mai jos câteva simptome pe care nu trebuie să le ignorați niciodată:

Sensibilitatea la rece sau cald: dinții sunt organe vii, prin urmare inervați și vascularizați. În fiecare dinte există fibre nervoase și vase de sânge care răspund la diferiții stimuli. În cavitatea bucală nu  există în mod normal variații mari de temperatură. Dar dacă, de exemplu, preferăm băuturile prea  fierbinți, transmitem un șoc fibrelor nervoase, care stimulate brusc,  reactionează transmițându-ne  un mesaj de avertizare:  senzația neplăcută de durere. Și asta pentru că  vasele de sânge se dilată și exercită presiune asupra fibrelor nervoase. Dacă dinții sunt sănătoși, durerea dispare în câteva secunde.

Totuși, dacă durerea persistă, probabil că aveți carii la nivelul dintelui sensibil. Atunci când caria a trecut de smalțul protector înseamnă că a ajuns pulpa dentară, atacând nervii și vasele de sânge care hrănesc dintele.

În cazul cariilor avansate, senzația neplăcută poate dura zile în șir, crescând în intensitate. Prin urmare, atenție la orice pete sau puncte negre apărute pe dinți. În majoritatea cazurilor, cariile apar interdentar și nu pot fi zărite prea ușor. Un miros neplăcut, spațierea neobișnuită a dinților sau apariția unor abcese sunt semne că se impune de urgență o vizită la medicul stomatolog.

Nici modificările la nivelul gingiilor nu sunt de neglijat: schimbări de culoare (de la roz la roșu sângeriu sau albirea nefirească a gingiilor), inflamații, sângerări, textură moale, buretoasă în jurul dinților sau retracții gingivale, atunci când marginea gingiei se retrage din jurul părții terminale a rădăcinilor dentare.

Verificați zilnic și interiorul cavității bucale: atenție la apariţia aftelor, ale zonelor albicioase sau de roșu prea intens, cercetați cu luare-aminte diversele umflături sau  leziuni la nivelul mucoasei, limbii sau pe interiorul obrajilor.

Simptomele enumerate pot fi semne ale unei igiene orale deficitare care favorizează leziunile carioase mari sau depunerea excesivă de tartru dentar. O igienă precară duce și la apariția candidozelor, gingivitelor sau leucoplaziei, o leziune precanceroasă care ignorată poate avea un prognostic nefavorabil .

Sursă: www.adevarul.ro

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *