Studiu: Pierderea in greutate, strans legata de activitatea creierului

Spread the love
sursa www.gethumb.com

Un studiu efectuat de 24 de voluntari arată că pierderea greutății corporale este direct legată de o activitate intensă în cortexul prefrontal lateral , asociat funcției de autocontrol. Rezultate acestui studiu au fost publicate în revista canadiană de specialitate Cell Metabolism.

Doi hormoni controlează apetitul, grelina și leptina. Grelina induce sentimentul de foame iar leptina semnalează sentimentul de sațietate. Modificarea numărului de kilograme înseamnă un dezechillibru la nivelul acestor hormoni.

Dieta recomandată în timpul studiului nu a depășit 1200 Kcal/zi. Chiar la începutul experimentului, cei 24 de subiecți au fost supuși unui RMN funcțional (RMNf), folosit pentru a înțelege cum diferite părți ale creierului răspund la stimuli exteriori sau la activități pasive într-o stare de repaus. Medicii au scanat cortexul prefrontal lateral și cortexul ventricular median prefrontal, responsabil cu motivația și emoția. În timpul RMN-ului, pacienții au vizionat imagini cu mâncăruri apetisante și peisaje diverse. Cercetătorii au analizat activitatea cerebrală atunci când pe ecran rulau imagini cu produse cu grad caloric ridicat stabilind astfel un barem pentru fiecare pacient în parte. RMN-ul a fost repetat la o lună, respectiv, trei luni de la începerea studiului.

Conform concluziilor publicate, la ultimele două RMNf-uri s-a constatat un semnal din ce în ce mai slab din partea cortexului ventricular median prefrontal în cazul pacienților care reușiseră să piardă din greutate. În schimb, cortexul prefrontal lateral , responsabil de autocontrol, emitea semnale mult mai puternice decât la primul RMN.

Alain Dagher, medic la Montreal Neurological Institute and Hospital, Canada a explicat că acest studiu reprezintă o nouă direcţie în terapia obezităţii şi va include modalităţi pentru creşterea autocontrolului plus terapii cognitiv-comportamentale mai ales când stresul implică creşterea apetitului alimentar. „Stresul înseamnă dereglarea mecanismului de funcţionare al cortexului prefrontal lateral dar asta nu înseamnă că nu poate fi controlat printr-o strategie specifică fiecărui pacient.

 

sursa: https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S1550413118306326?via%3Dihub

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *