Cancerul mamar, o noua descoperire

Spread the love
Sursa foto: https://www.npr.org
Sursa foto: https://www.npr.org

Potrivit American Cancer Society, rata de supravieţuire pe o perioadă de cinci ani de la diagnosticarea cancerului mamar în stadiul 0 sau 1 este de 100% iar pentru pacintele aflate în stadiul II de boală, supravieţuirea este de 93%. Perspectiva este mai puțin favorabilă pentru femeile care au deja metastaze şi care au doar 22% şanse de a rămâne în viaţă.

Cele trei metode principale pentru combaterea cancerului sunt intervenţia chirurgicală, radioterapia şi chimioterapia. Efectele secundare ale acestor metode de tratament sunt însă destul de nocive şi invazive iar atunci când tumorile maligne se răspândesc în organism, nivelul de toxicitate impus de terapiile specifice devine riscant pentru bolnavă.

În ultimii ani, medicii au încercat să găsească tratamente cât mai puţin nocive pentru ţesuturie sănătoase din corp. Dr. Nalinikanth Kotagiri, profesor asistent la James L. Winkle College of Pharmacy încercă să stabilească modalitățile prin care lumina de laser ar putea fi utilizată pentru a activa medicamentele fotosensibile distrugând celulele canceroase dar lăsându-le pe sănătoase intacte. „Cancerul de sân metastatic este un diagnostic devastator, cu rate ridicate de recurenţă și deces iar în prezent nu se cunoaşte o terapie efcientă a acestui tip de maladie. În ciuda tratamentelor de ultimă generaţie, mulți pacienți pierd lupta cu boala” a declarat Kotagiri. „Datorită răspândirii celulelor canceroase, în special în măduva osoasă, riscul de toxicitate este chiar mai mare cu terapii conventionale”.

Conform dr. Kotagiri, unul dintre aceste noi tratamente ar putea fi terapia fotodinamică ( PDT ), o combinație între lumina de laser și substanțe sensibile la lumină, care, coroborată cu oxigenul molecular, ar distruge celulele tumorale. Din păcate PDT nu poate străpunge anumite ţesuturi din organism astfel că folosirea sa este oarecum limitată. Un alt obtacol în repreuintă chiar oxigentul din organsm, mai exact lipsa sa. Pentru a deveni eficiente, medicamentele fotosensibile au nevoie de oxigen. Multe dintre tumorile canceroase, cum ar fi cele mamare, au zone cu oxigen scăzut sau apar în regiuni din corp unde oxigenul este limitat sau absent.

Echipa de cercetători a găsit însă o metodă de tratament care implică lumina ultravioletă din radionuclizi (nucleu radioactiv sau atom), folosită deja la scanarea tumorilor şi a ţesuturilor.

Pentru moment, acest tip de terapie va fi testat pe animale de laborator pentru a vedea dacă într-adevăr lumina ultravioletă folosită pentru a activa medicamente anti-cancer sensibile la lumină, va ucide efectiv celulele canceroase metastatice și pe cele rezistente la tratament.

Dr. Kotagiri: Tratamentul propus acționează pe un principiu simplu în care un medicament sensibil la lumină, altfel non-toxic, introdus în anumite țesuturi poate provoca moartea celulelor când lumina de laser este activată.

Sursa: https://www.medicalnewstoday.com

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *