Virusul BKV, sub lupa specialiștilor

Spread the love
Sursă foto: https://mashable.com
Sursă foto: https://mashable.com

Cercetătorii de la Universitatea din Leeds, Regatul Unit, au dezvăluit pentru prima dată structura unui virus care afectează pacienții care au suferit un  transplant de rinichi sau măduvă osoasă. Aceste informații ajută la o vizualizare structurală la nivel molecular, permițând oamenilor de stiință să studieze mai multe ținte potențiale pentru terapiile antivirale.

Pentru a crea un medicament împotriva virușilor, cercetătorii trebuie să știe cum arată structura lor. Cu ajutorul acestor informații, oamenii de știință pot observa compușii chimici, oprind activitatea virusului.

Echipa de cercetare de la Centrul Universitar de la Astbury s-a concentrat pe virusul  BKV (un virus care provoacă boli la persoanele cu un sistem imunitar scăzut), folosind microscoape crio-electronice pentru a capta imagini incredibil de detaliate. Performanța microscoapelor crio-electronice permite medicilor să vadă caracteristicile virusului. “Aceste tipuri de microscoape  furnizează cea mai clară imagine a particulelor virusului, iar acest fapt ne permite să vizualizam câteva ținte potențiale pentru terapiile antivirale”, susține dr. Dan Hurdiss, autorul principal al lucrării.

Aproximativ 80% din populația adultă a lumii este infectată cu BKV, dar virusul provoacă boli doar la persoanele cu un sistem imunitar scăzut. În prezent, există opțiuni limitate de tratament disponibile pentru persoanele care suferă de boli asociate cu virusul BKV.

Structura virusului  a fost creată prin înghețarea particulelor infecțioase și prin preluarea a mii de imagini, utilizând microscoapele crio-electronice. Aceste imagini bidimensionale au fost apoi combinate pentru a produce o viziune tridimensională de înaltă rezoluție a virusului.

Fără aceste detalii, oamenii de știință nu au cum să înțeleagă structura moleculelor biologice și modul în care funcționează.

Sursă: https://www.news-medical.net/news/20180427/Scientists-reveal-detailed-structure-of-virus-that-affects-transplant-patients.aspx

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *