A fost descoperită proteina responsabilă de apariția leucemie

Spread the love

 

Sursă fotoŞ: https://medlineplus.gov
Sursă foto: https://medlineplus.gov

În urma unor cercetări, a fost identificată o proteină responsabilă de producerea leucemiei agresive, un subtip de leucemie care afectează deopotrivă copii și adulți. Proteina este unul din factorii de transcripție ai organismului, care activează și dezactivează genele și declanșează procesele genetice care controlează modul în care celulele cresc și se dezvoltă.

Factorul de transcripție descoperit în cadrul acestui studiu este o anumită proteină, de a cărei sinteză se ocupă o genă, fiind adeseori deteriorată sau mutantă la pacienții care suferă de un anumit tip de cancer al sângelui, denumit leucemie limfoblastică acută cu celule T. Ca urmare a acestei deteriorări, gena este activată tot timpul, ducând la o creștere necontrolată a celulelor.

Oamenii de știință de la Universitatea de Medicină din Boston au efectuat analize ale probelor de sânge ale pacienților și ale modelelor experimentale de leucemie. Ei au descoperit că dacă ar inversa activitatea UFD1, ar putea reduce nivelul de proteine ​​cu aproximativ 50%, inhibând dezvoltarea și progresia leucemiei fără a afecta sănătatea generală a unui pacient.

Din cauză că tratamentele actuale sunt în continuare extrem de toxice pentru pacienții care suferă de leucemie, eforturile de cercetare continuă pentru a înțelege ce cauzează această agresivitate a bolii și rezistența la tratament.

Această cercetare identifică potențialul de redirecționare a UFD1 pentru a trata leucemia agresivă, fără a provoca toxicitate ridicată la țesuturi normale.

 

Sursă: https://www.sciencedaily.com/releases/2018/04/180430102427.htm

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *