CE ASCUNDE SENZAŢIA DE “FRIG ÎN OASE”

Spread the love
Sursă foto: www.raynaudsnews.com
Sursă foto: www.raynaudsnews.com

O stare permanentă de frig ar trebui să fie un semnal de alarmă chiar şi pentru persoanele aparent sănătoase. Cauzele pot fi multiple, de la obiceiuri nesănătoase de viaţă până la carenţe serioase de vitamine. Iată câteva cauze pentru asa-numitul “frig în oase”:
⦁  Deficienţa de fier. Fierul este esenţial pentru producerea de hemoglobină, poteina care ajută celulele roşii ale sângelui să transporte oxigen peste tot în corp. Poate cauza anemie şi probleme de circulaţie sanguină. Printre simptome se numără oboseala cronică, paliditate, crampe musculare, migrene, pierderea părului etc. În cazul deficienţei de fier, cele mai afecate zone sunt extremităţile, mâinile şi picioarele, pentru că organismul alege să trimită sângele oxigenat spre organele vitale, de exemplu creier şi inimă. Dieta recomandată cuprinde carne roşie, verdeţuri închise la culoare, fructe de pădure, alge marine, piper roşu.
⦁  Tiroida funcţionează sub parametri normali iar acest lucru blochează efectele de intensificare a metabolismului. Atenţie la frecvenţa perioadelor de insomnie, stări de anxietate, constipaţii, transpiraţie excesivă, creşteri bruşte în greutate etc. Tratamentul este medicamentos, sub supraveghere de specialitate.
⦁  Carenţă de vitamina B-12. Poate da stări de frig permanent, amorţeală, lipsă de energie. B-12 se găseşte în ouă, iaurt şi brânză.
⦁  Greutate corporală prea mică. Grăsimea corpului acţionează ca izolator iar un număr mic de calorii duce la deregrări metabolice pentru că organismul nu are destulă energie să se încălzească. Dieta recomandată în astfel de cazuri include iaurt cu procent ridicat de grăsime, fructe uscate sau unt.
⦁  Deshidratarea. Lipsa cantităţii optime de apă afectează circulaţia sanguină şi oxigenarea corectă a organismului. Lista simptomelor cuprinde respiraţie urât mirositoare, schimbarea bruscă a stării de spirit, pielea îşi pierde elasticitatea, scade rezistenţa fizică şi puterea de concentare.
⦁  Boala Raynaud. O afecțiune medicală care face ca degetele de la mâini și de la picioare să amorțească și să devină reci. Arterele mai mici care alimentează cu sânge pielea se îngustează, limitând astfel circulația. Trebuie evitată expunerea la frig şi se recomandă tratament medicamentos sub supraveghere de specialitate.
⦁  Masă musculară redusă. Muşchii produc căldură pe care o împrăştie prin tot organismul. Faceţi mişcare cât mai des posibil.

 

Sursa: https://www.rd.com/health/wellness/always-cold/

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *