Cercetătorii au creat primul pântec artificial, care poate ține în viață bebelușii născuți prematur

Spread the love
Sursă foto: https://www.rebelcircus.com

Cercetătorii din Philadelphia au creat un dispozitiv care ar putea salva viața copiilor născuți prematur. Deocamdată, acesta a fost testat pe miei, născuți la o perioadă echivalentă cu 23 de săpătămâni de sarcină a femeilor. Animalele au fost ținute în viață și s-au dezvoltat normal în ”pântecul” transparent timp de o lună după naștere. S-a constatat că abordarea ar putea să fie de mare ajutor pentru bebelușii născuți prematur, care nu pot să respire, să fie hrăniți sau să lupte cu infecțiile fără ajutor medical. Pântecul artificial, așa cum l-au denumit cercetătorii, este un pod între pântecele femeii și spațiul extern, pentru copiii născuți între 23 și 28 de săptămâni.

Şase miei născuți prematur au fost puși imediat în astfel de pântece artificiale. După asigurarea alimentării cu oxigen prin cordonul ombilical, animalele au fost scufundate în fluid amniotic, care conține nutrienți și substanțe chimice care stimulează creșterea. Primele studii au arătat că mieii s-au dezvoltat normal în cele patru săptămâni pe care le-au petrecut în biopungă. Sistemul ce imită mediul din uter a fost testat cu succes timp de 4 ani pe mieii născuţi înainte de termen, iar acum urmează a fi testat pe oameni.

Şase miei născuți prematur au fost puși imediat în astfel de pântece artificiale. După asigurarea alimentării cu oxigen prin cordonul ombilical, animalele au fost scufundate în fluid amniotic, care conține nutrienți și substanțe chimice care stimulează creșterea. Primele studii au arătat că mieii s-au dezvoltat normal în cele patru săptămâni pe care le-au petrecut în biopungă.

Potrivit statisticilor, şansele de supraviețuire ale bebelușilor născuți la 22 de săptămâni sunt aproape de zero, însă ele cresc cu fiecare zi în plus petrecută în pântecele mamei.

Sursă: https://www.theguardian.com

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *