Poluarea aerului poate avea un efect devastator asupra sistemului cardiovascular fetal

Spread the love
Sursă foto: https://www.techexplorist.com

Particulele microscopice din aerul poluat, inhalate de femeile gravide pot deteriora dezvoltarea cardiovasculară fetală, potrivit unui studiu realizat de cercetătorii de la Universitatea Rutgers. Studiul, publicat în revista on-line  Toxicologia cardiovasculară, a constatat că la începutul primului trimestru de sarcină și la sfârșitul celui de-al treilea, riscul de boli cardiovasculare, atât pentru mamă, cât și pentru făt, este cel mai ridicat.     

Constatările sugerează că femeile gravide și cele care urmează tratamente de fertilitate ar trebui să evite zonele poluate. De asemenea, acestea ar trebui, de asemenea, să aibă în vedere monitorizarea calității aerului din interior.

Ceea ce o mamă inhalează, afectează sistemul circulator, care se adaptează în mod constant pentru a furniza fluxul sanguin adecvat fătului, pe măsură ce crește. Expunerea la poluanți poate să contracte vasele de sânge, restricționând fluxul sanguin către uter și eliminând oxigenul și nutrienții, ceea ce poate duce la creșterea și dezvoltarea întârziată. Această poate duce, de asemenea, la complicații ale sarcinii.  

Rezultatele studiului au arătat că expunerea la poluanți la începutul sarcinii are un impact semnificativ asupra sistemului circulator al fătului, în special a arterei principale și a venei ombilicale. Expunerea ulterioară a avut cel mai mare impact asupra mărimii fetale, deoarece fluxul sanguin restrâns privează fetusul de nutrienți în această etapă finală. 

Sursă: https://medicalxpress.com

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *