Fumatul, hipertensiunea și diabetul pot degrada structura creierului

Spread the love
Sursă foto: https://www.parkerlawfirm.com

Oamenii de știință au descoperit că factorii care afectează vasele de sânge, cum ar fi fumatul, hipertensiunea, obezitatea și diabetul pot afecta serios creierul.   Studiul a examinat legăturile între șapte factori de risc și daunele apărute în structurile părților din creier. Cele mai puternice legături au fost regăsite în unele zonele ale creierului despre care se știe că sunt responsabile de abilitățile de gândire mai complexe.

O echipă de cercetători de la Universitatea din Edinburgh (Marea Britanie), au examinat RMN-urile a 9.772 de persoane, cu vârste cuprinse între 44 și 79 de ani, care au fost înscriși în studiul britanic Biobank.

Cercetătorii au căutat asocieri între structura creierului și unul sau mai mulți factori de risc vascular, cum ar fi fumatul, hipertensiunea, diabetul zaharat, nivelurile ridicate de colesterol și obezitatea măsurată prin indicele de masă corporală (BMI). Acestea au fost toate legate de complicații apărute în aportul de sânge la nivelul creierului, conducând la scăderea fluxului de sânge și la modificări anormale.  

Cu excepția nivelurilor ridicate ale colesterolului, toți ceilalți factori de risc vascular au fost asociați cu o contracție a creierului mai mare și un nivel de materie cenușie mai scăzut. Cu cât au fost prezenți mai mulți factori de risc, cu atât structura creierului era mai afectată.

Sursă: https://medicalxpress.com

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *