Legătura dintre paradontită și apariția demenței

Spread the love
Sursă foto: https://www.homeremedyhacks.com

Boala parodontală reprezintă inflamația țesuturilor de susținere a dinților și este o leziune ireversibilă, care în timp duce la pierderea dinților de pe arcadele dentare.

Potrivit cercetătorilor, gingivita netratată se poate transforma în paradontită. Cand se întamplă acest lucru, infecția care afectează gingiile cauzează degradarea osului care susține dinții. De asemenea, paradontita reprezintă un factor de risc pentru dezvoltarea demenței la persoanele în vârstă. O estimare a Organizației Națiunilor Unite arată că 1 din 85 de persoane va fi diagnosticată cu o boala Alzheimer ( afecțiune degenerativă progresivă a creierului care apare mai ales la persoane de vârstă înaintată, producând o deteriorare din ce în ce mai accentuată a funcțiilor de cunoaștere ale creierului) până în anul 2050.

În cadrul unei cercetări recente, oamenii de știință din Coreea de Sud au studiat legătura dintre parodontită cronică și demență. Aceștia au examinat informații cu privire la 262.349 de persoane în vârstă și au descoperit că persoanele cu parodontită cronică au avut un risc cu 6% mai mare de a dezvolta demență decât subiecții care nu sufereau de această problemă.

Cercetătorii au sugerat că sunt necesare mai multe studii pentru a investiga dacă prevenirea și tratarea parodontitei cronice ar putea duce la un risc redus de demență.

Sursă: https://www.news-medical.net

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *