S-a descoperit o legătura între hormonii de stres și cancerul de sân

Spread the love
Sursă foto: https://www.rawcharge.com

Oamenii de știință de la Universitatea din Basel au descifrat mecanismele moleculare care leagă metastazia cancerului de sân de creșterea hormonilor de stres. În plus, aceștia au descoperit că derivații sintetici ai hormonilor de stres, care sunt frecvent utilizați ca antiinflamatori în terapia cancerului, scad eficacitatea chimioterapiei.

Un obstacol major în tratamentul cancerului de sân metastatic este fenomenul de eterogenitate a tumorii. Deoarece mecanismele care stau la baza acestui fenomen rămân neclare, grupul de cercetare a studiat celulele unei forme metastatice de cancer, cunoscută sub numele de cancer de sân triplu negativ.

Pentru a explora eterogenitatea dintre tumori și metastaze, cercetătorii au analizat activitatea genelor la șoarecii afectaţi de cancer mamar. Ei au descoperit că metastazele au activitate crescută a receptorilor glucocorticoizi (GR), care mediază efectele hormonilor de stres cum ar fi cortizolul. Concentrațiile hormonilor de stres au fost mai mari la șoarecii cu metastaze, decât la cei fără. Oamenii de știință arată că nivelurile crescute ale acestor hormoni de stres activează GR, care provoacă creșterea colonizării și heterogenității celulelor canceroase.  

GR mediază, de asemenea, efectele derivatelor sintetice ale cortizolului, cum ar fi dexametazona, care este utilizată pe scară largă pentru a trata efectele secundare ale chimioterapiei. Aceste constatări sugerează că medicii trebuie să fie extrem de precauți atunci când prescriu hormoni glucocorticoizi la pacientele cu cancer de sân.

Sursă: https://www.news-medical.net/

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *