O nouă metodă de diagnosticare a cancerului pancreatic

Spread the love
Sursă foto: https://www.livescience.com

Prezența bacteriilor orale în tumorile pancreatice chistice a fost asociată cu severitatea tumorilor, potrivit unui studiu realizat de cercetătorii de la Karolinska Institutet din Suedia. Rezultatele pot contribui la îmbunătățirea diagnosticului și tratamentului cancerului pancreatic.

Cancerul pancreatic este unul dintre cele mai letale forme de cancer. Afecțiunea este adesea descoperită cu întârziere, ceea ce înseamnă că, în majoritatea cazurilor, speranța de viață este scăzută. Este important de știut că nu toate tumorile pancreatice sunt canceroase. De exemplu, există așa-numitele tumori pancreatice chistice (chisturi pancreatice), multe dintre acestea fiind benigne. În prezent, este dificil să se facă diferența între aceste tumori. Pentru a exclude existența unei tumori maligne, pacienții sunt supuși unei intervenții chirurgicale. Acum, cercetătorii de la Institutul Karolinska au descoperit că prezența bacteriilor în interiorul tumorilor chistice este legată de gradul de severitate al tumorii.

“Aceste bacterii pot fi folosite ca indicatori în identificarea timpurie a chisturilor canceroase, care trebuie îndepărtate chirurgical”, a afirmat dr. Sällberg Chen.

Cercetătorii au examinat prezența ADN-ului bacterian în lichidul din chisturile pancreatice la 105 pacienți și au comparat tipul și severitatea tumorilor. Făcând acest lucru, au descoperit că lichidul din chisturile cu displazie și cancer de grad înalt conține mult mai mult ADN bacterian decât cel al chisturilor benigne.

Sursă: https://www.news-medical.net

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *