Noi descoperiri cu privire la tulburările neurologice funcționale

Un studiu condus de o echipă de cercetători de la Massachusetts General Hospital (MGH) departamentele de Neurologie, Psihiatrie și Radiologie a găsit tulburări de conectivitate între regiunile creierului care se ocupă de semnalizarea emoțională și cognitivă la pacienții cu tulburări neurologice funcționale.
„Înțelegerea mecanismelor tulburărilor neurologice funcționale este în fază incipientă, comparativ cu alte afecțiuni psihice. Cu toate acestea, lucrarea noastră a constatat că modificările structurale ale insulei, o structură a creierului care poate fi implicată în conștientizarea emoțională se corelează cu dizabilitatea fizică la pacienții cu tulburări neurologice funcționale”, a afirmat dr. David Perez. Studiul actual a fost conceput pentru a investiga exact modul în care este schimbată comunicarea între aceste structuri la pacienții care suferă de această afecțiune și modul în care tiparele activității creierului se referă în severitatea simptomelor.
Echipa de cercetare a folosit o abordare bazată pe RMN, pentru a examina conectivitatea funcțională, o măsură de cuplare și coordonarea semnalelor neuronale între structurile creierului implicate în procesarea semnalelor emoționale sau motorii și un set de rețele de integrare multimodală. Rezultatele studiului realizat pe 30 de pacienți cu tulburări neurologice funcționale au indicat o creștere a conectivității între regiunile motorii și câteva porțiuni ale rețelei de integrare multimodală.
Sursă: https://www.news-medical.net