Atenție! Risc crescut de demență pentru pacienții care fac hemodializă
În urma unor cercetări, oamenii de știință de la Johns Hopkins Bloomberg au descoperit o rată mai mare de demență la adulții mai în varstă, după inițierea hemodializei. Studiul, care apare într-o ediție viitoare a Jurnalului Clinic al Societătii Americane de Nefrologie (CJASN), a constatat, de asemenea, că demența la pacienții care fac dializă este legată de un risc mai mare de deces timpuriu.
Pacienții care sunt nevoiți să facă hemodializă, prezintă adesea o scădere semnificativă a funcției cognitive în timp ce sunt supuși hemodializei, ceea ce înseamnă un risc crescut de apariție a demenței. Hemodializa curăţă sângele printr-un tratament care se desfăşoară în afara corpului. În cadrul acestui tratament, sângele este circulat printr-un filtru (dializor) conectat la un aparat de dializă. Fiecare tratament durează, de obicei, 4 – 5 ore şi trebuie să fie efectuat de cel puţin trei ori pe săptămână. Pentru a analiza această problemă, dr. Mara Mcadams-Demarco de la Johns Hopkins Bloomberg și colegii ei au analizat 356.668 de pacienți care fac hemodializă în mod frecvent, în varstă de 66 de ani.
Rezultatele studiilor au demonstrat că riscurile pacienților de a fi diagnosticați cu demență după inițierea hemodializei au fost de 16% pentru femei și 13% pentru bărbați. Studiile anterioare sugerează că incidența de apariție a demenței este de 1,0-1,5% la adulții în varstă de 65 de ani și la 7,4-7,6% la adulții în varstă de 75 de ani. Folosind o abordare analitică similară, dr. Mcadams-Demarco a estimat că riscul de demența post-hemodializă este de 19% pentru pacienții cu vârstă cuprinsă între 66-70 de ani.
Sursă: https://www.sciencedaily.com/releases/2018/08/180809175123.htm