Știai cât de importantă este vitamina D pentru sănătatea creierului?

Oamenii de știință de Universitatea din Queensland au explicat în cadrul unei cercetări de ce vitamina D este esențială pentru sănătatea creierului, și modul în care deficiența poate duce la tulburări, inclusiv depresie și schizofrenie. Peste un miliard de oameni din întreaga lume sunt afectați de deficitul de vitamina D. Din nefericire, modul în care vitamina D influențează structura și funcțiile creierului nu este este bine înțeles. Drept urmare, încă este neclar de ce deficitul provoacă probleme.
Echipa condusă de Dr. Burne a constatat că nivelurile de vitamină D afectează un tip de “schele” din creier, numite plase perineuronale. Acestea formează o plasă puternică de susținere în jurul unor neuroni, și stabilizează contactele acestor celule cu neuronii. Cercetătorii au eliminat vitamina D din dietă unui grup de șoareci adulți sănătoși și, după 20 de săptămâni, au descoperit o scădere semnificativă a capacității lor de a-și aminti și de a învața, comparativ cu un grup de control.
Dr. Burne a spus că șoarecii din grupul cu deficit de vitamină D au prezentat o reducere pronunțată a plăgilor perineuronale în hipocampus, regiunea creierului cu rol important în formarea memoriei.
“A existat, de asemenea, o reducere a numărului și a forței conexiunilor dintre neuronii din regiune”, a afirmat dr. Burne.
Rezultatele cercetărilor au demonstrat că vitamina D pare să joace un rol important în menținerea stabilizării plăcilor perineuronale și că, atunci când nivelurile de vitamină D scad, această “schelă” se degradează mai ușor, din cauza enzimelor.
Sursă: https://www.news-medical.net