O nouă strategie terapeutică pentru leucemia mieloidă acută

Spread the love
Sursă foto: https://www.thehealthsite.com

Cercetătorii de la Institutul Ludwig Boltzmann din Viena au identificat o nouă strategie terapeutică pentru leucemia mieloidă acută (AML), cea mai comună formă a acestei afecțiuni. Ei au descoperit că activitatea proteinei oncogene C/EBPα mutante este dependentă de un adjuvant epigenetic funcțional, complexul MLL1 histonă metiltransferază. Testele de laborator au arătat că perturbarea funțională a complexului MLL1 a dus la moartea celulelor AML cu mutații C / EBPα. În plus, tratamentul cu inhibitor a eliberat blocul de diferențiere al celulelor canceroase și a restabilit maturarea normală a celulelor sanguine.

Potrivit rezultatelor publicate recent, interacțiunea proteinei mutante cu un regulator epigenetic, așa-numitul complex MLL1, reprezintă o vulnerabilitate specifică a celulelor AML cu mutații CEBPA. S-a constatat că dacă complexul MLL1 a fost inhibat funcțional, celulele AML au murit.

“La pacienții cu AML, cele mai multe mutații apar în partea N-terminală a genei CEBPA, ceea ce duce la producerea unei proteine ​​C / EBPα scurte, izoformei p30, care este responsabilă pentru menținerea celulelor într-o stare imatură și poate declanșa apariția leucemiei”, a afirmat dr. Luisa Schmidt.   

Totodată, oamenii de știință au observat că varianta proteică oncogenică C / EBPα p30, care este produsă în exces, ca rezultat al mutației, face uz de mecanisme epigenetice pentru a controla exprimarea genelor în celulele leucemice.

Sursă: https://www.sciencedaily.com

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *