Estrogenul poate scădea rezistența la insulină și producția de glucoză

Spread the love
Sursă foto: https://www.istockphoto.com

Rezultatele unui studiu recent realizat de cercetătorii de la Universitatea Texas oferă o perspectivă asupra mecanismului prin care estrogenul poate scădea rezistența la insulină și producția de glucoză, reducând incidența diabetului zaharat de tip II.

În cadrul studiului, oamenii de știință au investigat rolul estrogenului în controlul homeostaziei de glucoză, care are un impact semnificativ asupra înțelegerii cu privire la obezitate și diabetul zaharat. De asemenea, cercetările recente privind prevalența diabetului de tip II au arătat diferențe legate de gen și o  incidență redusă a bolii la femeile aflate în premenopauză. Cu alte cuvinte, s-a constatat că există o corelație puternică între deficitul de estrogen și disfuncția metabolică.

“În general, homeostazia glucozei este menținută prin absorbția glucozei în țesutul muscular și adipos. Cu toate acestea, studiile au arătat că reducerea estrogenului la femeile aflate în postmenopauză accelerează dezvoltarea rezistenței la insulină și a diabetului de tip II”, a afirmat dr. Shaodong Guo.

În schimb, studiile clinice privind terapia de substituție estrogenică la femeile aflate în postmenopauză au demonstrat o scădere a rezistenței la insulină, precum și o reducere a nivelului de glucoză în plasmă.

Deficitul de estrogen este asociat cu rezistența la insulină și reglarea defectuoasă a homeostaziei metabolice, ceea ce contribuie la dezvoltarea diabetului de tip II și a obezității.

“Mai mult, am demonstrat că estrogenul suprimă producția de glucoză hepatică, prin activarea semnalizării receptorilor de estrogen, care poate fi independentă de substraturile receptorilor de insulină Irs1 și Irs2, ceea ce evidențiază un mecanism important pentru estrogen în reglarea homeostaziei glucozei”, a completat acesta.

Sursă: https://www.news-medical.net

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *