Mielofibroza este stimulată de semnalizarea excesivă a vitaminei D și a celulelor imune

Spread the love
Sursă foto: https://gaucherdiseasenews.com

În cadrul unor studii, oamenii de știință japonezi au descoperit că mielofibroza (un tip rar de cancer care afectează măduva osoasă) este stimulată de semnalarea excesivă a vitaminei D și a celulelor imune, cunoscute sub numele de macrofage. Aceste descoperiri ar putea ajuta la dezvoltarea unor tratamente alternative care nu vizează genele problematice. 

Există trei tipuri de celule sanguine: celule albe din sânge, celule roșii și trombocitele. Toate cele trei tipuri sunt create din celule stem hematopoietice situate în măduva osoasă. Mielofibroza determină o creștere anormală a celulelor care produc fibre de colagen, numite fibroblaste. Măduva osoasă este umplută cu aceste fibre, împiedicând organismul să producă celule sanguine. În plus, această afecțiune poate face dificilă combaterea altor boli, dar poate favoriza și apariția bolilor de oase.

Echipa de cercetare s-a axat pe relația dintre sânge și os. Vitamina D este un hormon care reglează calciul, cercetătorii au demonstrat că receptorii de vitamina D controlează localizarea celulelor hematopoietice în măduva osoasă. Aceștia au efectuat un transplant de măduvă osoasă (cu receptori de vitamina D), într-un model de șoarece fără receptori ai vitaminei D,  pentru a induce apariția mielofibrozei. Cercetătorii au descoperit că celulele stem hematopoietice au fost puternic stimulate de semnalizarea vitaminei D și au crescut în celulele sistemului imunitar numite macrofage. Aceste macrofage patologice au stimulat osteoblastele tinere (celule care creează os), pentru a induce mielofibroza. Oferind șoarecilor o dietă bazată pe alimente sărace în vitamina  D și suprimând macrofagele, echipa a reușit în mare măsură să prevină apariția mielofibrozei.

Rezultatele arată că macrofagele patologice produse de semnalizarea receptorilor de vitamina D joacă un rol important în dezvoltarea mielofibrozei.

Sursă: https://www.news-medical.net

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *